LifeStyle

Tinere talente

• “Bre Mirciulică” şi poveştile de disperare ale tinerilor suceveni, procesul „domnului Goe”, emisiuni de ştiri cu mult haz, Păcală reinventat, reportajele inedite ale Bubuiţilor şi Ţăranul perspicace şi-au dat întâlnire pe scenă, spre deliciul publicului

În Bucovina, „Umorul” e la el acasă. Au dovedit acest lucru zecile de tineri care au urcat ieri pe scenă, făcându-i pe spectatori să râdă cu lacrimi şi să răsune sala de hohote şi aplauze, în cadru primei ediţii a Festivalului de Umor „Bucovina”.
Lăsând deoparte inhibiţiile şi dovedind că au talent cu carul, zeci de tineri din liceele sucevene au urcat pe scenă şi timp de două ore au reuşit să ţină spectatorii în permanenţă cu zâmbetul pe buze şi chiar să-i facă să râdă din toată inima.

„Din disperare” pe plaiuri sucevene, cu “Bre Mirciulică”

Prima reprezentaţie a fost cea a trupei Haz de haz, alcătuită din 7 fete, care au parodiat din plin emisiunea „Din dragoste”, prezentatorul, cunoscutul “Bre Mirciulică”, aducând în scenă “poveştile de disperare” ale unor tineri suceveni.
Primul cuplu a fost cel format din Lisabona şi Vandame, care s-au cunoscut în pitorescul decor al Bazarului, pe când chipeşul tânăr, proaspăt ieşit de la casa de corecţie, îi buzunărea de zor pe toţi ce îi ieşeau în cale.
A doua “poveste de disperare” a fost cea a Lenuţei şi a lui Titică, un fermecător cuplu din mediul rural, mai exact, din satul Beţivăneşti, care s-au cunoscut la o clacă de păpuşoi. Ultima poveste a fost cea a unui musulman ce îşi completa haremul cu focoasele tinere de pe la noi.

Şcoala TV şi Păcală reinventat

O surpriză plăcută a fost cea a trupei Pro-şcoala, formată din copii de clasa a VII-a, de la o şcoală din Solca, ce au reuşit să pună în scenă propria lor televiziune, cu ştiri, reportaje, transmisiuni în direct şi concursuri, toate pline de haz şi foarte bine interpretate.
Ei au transmis în direct procesul „domnului Goe”, cunoscutul personaj creat de Caragiale, au luat peste picior concursurile de ghicire a cuvintelor de pe ecran, cu telefoane de la spectatori, l-au parodiat pe Mircea Radu şi emisiunea sa, au pus în scenă un amuzant concurs de cultură generală şi un buletin meteo prezentat de predestinatele Emilia Vremelnicu şi Sorina Fulger.
Popularul Păcală a reînviat pe scena festivalului, păţaniile sale fiind prezentate de trupa „Păcală Family” într-o manieră modernă, la nunta peste care dă în cale, mireasa fiind condusă pe motocicletă, în ritmurile unei melodii de 50 Cent.

Deputaţii Ţepuilă la sinistraţi şi “Ciopîrţeşte-o pe Suii”

Bubuiţii de la LPS (Liceul cu Program Sportiv) au pus în scenă o parodie la transmisiunile TV, în care reporterul Cătălin Calu Tase a transmis pentru Orbservator un reportaj despre stilul de viaţă al sinistraţilor din zonele inundate, precum şi despre intenţiile binefăcătoare ale deputaţilor Ţepuilă.
Umorul situaţiilor a fost excelent combinat cu piese muzicale adecvate, ultima fiind celebra „Ce bine îmi pare că ai luat ţeapă”, de la Cassa Loco, după ce deputaţii Ţepuilă îl iau în râs pe reporter că şi-au făcut imagine pe spinarea lui, donând sinistraţilor doar nişte resturi de mâncare şi zdrenţe.
O interpretare foarte bună a fost şi cea a tinerilor de la Colegiul naţional Ştefan cel Mare, care, reuniţi în cadrul formaţiei „Sistemul unei decăderi”, au susţinut un spectacol de pantomimă intitulat “Ciopîrţeşte-o pe Suii”. Expresivitatea feţelor acestora şi mişcările haotice, în ritm de hard rock, i-au amuzat teribil pe spectatori.
La secţiunea individual s-au prezentat Robert Rusu, cu ale sale „Reguli de comportament în caz de cutremur”, Dan Apăvălaoie, cu piesa Zbirul şi George Marici – Ţăranul perspicace, care i-a făcut pe toţi din sală să se “tăvălească” de râs, povestindu-le păţaniile sale de ţăran, condimentate cu un umor sănătos.
De altfel, juriul, format din consilierii locali Neculai Barbă, Virginel Iordache, Neculai Bosancu, Vasile Bilius, viceprimarul Angela Zarojanu, artista Paula Şalar şi reprezentanţii grupului de umor “”Răzeşii”, i-a şi oferit lui George Marici – “Ţăranul perspicace” locul I la secţiunea individual, în vreme ce la trupe, locul I a fost adjudecat atât Bubuiţilor de la LPS, cît şi ştefaniştilor de la „Sistemul unei decăderi”.
Premiile de excelenţă, pentru promovarea umorului în Bucovina, le-au revenit artiştilor Ambrozie Ovidiu Bortă (BOA), Sorin Ursan (Delaclit), Mihai Pînzaru (PIM), Paula Şalar, trupei de umor „7 sau 9 răzeşi” şi jupânului Roman Istrate.
Seara de umor a fost finalizată cu un concurs de epigrame şi unul de mimică, la care au participat şi membrii juriului, care şi-au dat frâu liber imaginaţiei şi au demonstrat că au simţul umorului la fel de dezvoltat ca şi membrii trupelor de umor, pe care i-au făcut să râdă.
Una peste alta, spectacolul a fost o reuÅŸită clară a organizatorilor săi, mai exact AsociaÅ£ia Juventus ÅŸi FundaÅ£ia Ana, care au beneficiat de sprijinul Primăriei Suceava ÅŸi al Consiliului Local pentru a realiza prima ediÅ£ie a unui festival ce promite să devină o prezenţă permanentă la Zilele Sucevei(22 iunie – 25 iunie).

Cosmin ROMEGA
cosmin@monitorulsv.ro