LifeStyle

Radare si camere video pentru soferii din Ialomita

Pe 5 iunie 2006 a fost inaugurat Sistemul Integrat de Supravegherere a Vitezei si Management de Trafic la nivelul judetului Ialomita. In parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, organizatia non-guvernamentala “Centrul Regional pentru Siguranţa Rutiera” (IRSA), dezvolta la nivel national proiectul de siguranta rutiera PROSIGUR ce reprezintă un sistem complet de supraveghere video a vitezei de deplasare a autovehiculelor şi a respectării semnalelor semafoarelor electrice. Acest proiect are ca obiectiv principal reducerea cu 30% a accidentelor rutiere cauzate de depăşirea limitei de viteză şi nerespectarea culorii roşii a semaforului.

In prezenta Inspectorului General al Politiei Romane, Dan Valentin Fatuloiu a avut loc inaugurarea sistemului computerizat de monitorizare si supraveghere a traficului pe Drumul National 2. Dupa alcatuirea unei harti a punctelor negre din intreg judetul – locatii cu o rata mare a accidentelor rutiere si a numarului victimelor soselelor – s-a trecut la instalarea echipamentelor radar pentru detectarea vitezei excesive si a trecerii pe culoarea rosie a semaforului si amenajarea dispeceratului integrat in cadrul Inspectoratului Judetean Ialomita unde vor fi preluate si procesate automat sanctiunile contraventionale pentru contraventiile mentionate mai sus.
Pana in prezent s-au montat 2 camere radar fixe in localitatea Cosereni iar alte 4 radare mobile vor functiona pe intreg teritoriul judetului Ialomita. Se vor monta radare fixe pe ruta Sinesti – Urziceni – Slobozia – Tandarei – Giurgeni, in total in 20 de localitati din judet unde au fost înregistrate valori ridicate ale traficului si accidente cu urmări grave. Mentionam ca cele 102 camere radar si video care vor monitoriza traficul in Ialomita vor fi instalate esalonat, pe o perioada de 1an si jumatate.
In doar 2 zile de la pornirea sistemului, peste 4000 de soferi au fost prinsi incalcand regimul de viteza din judetul care a devenit „campion” in tragedii rutiere, mai ales prin cel mai grav accident rutier din Romania soldat cu 18 morti, chiar anul trecut.

Printre beneficiile proiectului se numara si reducerea semnificativa a numarului accidentelor rutiere si cresterea fluentei in trafic. De asemenea, autoritatile publice locale beneficiaza de acest sistem performant de supraveghere a traficului fara vreo investitie initiala iar banii stransi din aceste amenzi vor fi colectate la bugetele Consiliilor locale pe raza carora s-au inregistrat contraventiile. Aceste venituri la bugetele locale pot fi folosite pentru investitii ulterioare la infrastructura rutiera sau la alte proiecte de imbunatatire a sigurantei rutiere.