Stiri

Obligeana (Acorus calamus)

Planta medicinala raspandita mai ale pe langa balti, lacuri si pe maul apelor linistite. Rizomul se ridica din mal, din el rasarind frunze in forma de spada, inalte pana la 1 m. Radacina este groasa cat degetul si poate ajunge pana la 1 m. In stare proaspata radacina are un gust amar. Se culege primavara devreme sau toamna tarziu.

obligeana1

Radacina obligenei este utilizata in cazul unei slabiri generale a organelor digestive, in balonari stomacale si intestinale, colici, dereglari glandulare si artrita. Curata de mucozitati intestinele si stomacul cu secretii abundente. Este indicata si pentru accelerarea metabolismului, in cloroza si hidropizie. Inlatura inapetenta, se recomanda in cazul proastei functionari a rinichiului si este un mijloc de curatire pentru organism.
Baile de obligeana ajuta si in caz de degeraturi sau cand ingheata diferite parti ale corpului. radacinile sunt lasate peste noapte in apa rece, iar a doua zi se pun sa dea in clocot. Se ia de pe foc si se lasa sa stea 5 min. Se spala locurile bolnave timp de 20 min in infuzia calda. Lichidul poate fi reincalzit de max 4 ori.
Radacinile de obligeana vindeca tulburarile stomacale si intestinale. Se ia o ceasca cu apa rece, se pune in ea o lingurita rasa de radacini de obligeana, se lasa sa stea peste noapte, se incalzeste usor a doua zi, se strecoara si se bea cate o inghititura inaqinte si dupa fiecare masa. de fiecare data, ceaiul se va reincalzi pe baie de apa. Acest tratament este indicat pentru intregul tract stomacal si intestinal, inclusiv la ficat, bila, splina si pancreas. De asemeni ajuta si in caz de diaree cronica, chiar cu sange.
6 inghitituri din acest ceai pe zi sunt de mare ajutor chiar si in caz de ulcer duodenal.