LifeStyle

Mircea Cărtărescu are “Poeme în garanÅ£ie” pe CD

Mircea Cărtărescu poate fi citit şi ascultat recitându-şi propriile poezii optzeciste datorită unei noi cărţi cu CD lansate, marţi14 februarie, la Librăria Cărtureşti.
“Poeme în garanÅ£ie” cuprinde 19 poezii scrise acum peste două decenii ÅŸi înregistrate în luna februarie a anului trecut, într-un studio al Radiodifuziunii.
poeme_in_garantie
De ce “în garanÅ£ie”? Pentru că, după cum spune autorul, poetul are un termen de valabilitate limitat, de ÅŸapte ani. Cărtărescu însuÅŸi a scris poezie lirică între 23 ÅŸi 30 de ani, iar apoi, după ce a observat că filonul acestei poezii s-a subÅ£iat, iar poeÅ£ii mai tineri decât el au început să scrie altfel, a “dat deodată de pământ cu poezia precedentă”. “Cred că niciodată nu am făcut un lucru mai bun”, a spus scriitorul, care ÅŸi-a Å£inut promisiunea: a mai scris doar un volum epic în versuri, “Levantul”. “ÃŽn acest moment proza mă satisface. Dacă aÅŸ fi continuat să scriu poezie, aÅŸ fi fost foarte trist acum”, a mai spus el.
DeÅŸi crede că “Levantul”, “Nostalgia” ÅŸi “Orbitor” sunt cărÅ£ile lui cele mai importante, Mircea Cărtărescu apreciază că cele mai personale cărÅ£i sunt cele trei de poezie optzecistă, “Poeme de amor”, “Totul” ÅŸi “Dragostea”. Din acestea au fost selectate ÅŸi “poemele în garanÅ£ie”.
“Este o carte care consideră că poezia optzecistă trebuie redată anilor ’80. Acolo îi stă ei bine”, a spus Mircea Cărtărescu la lansarea din podul librăriei. “Nu cred că trebuie amestecată cu poezia de astăzi ÅŸi nu poate fi un model sau nu poate intra în concurenţă cu poezia care se scrie astăzi. Ar putea avea onoarea uneori de a fi considerată un contramodel. Sigur că poÅ£i lua un poet mai în vârstă ca un contramodel cu foarte multe atitudini. O poÅ£i face cu dispreÅ£, cu desconsiderare, cu ură chiar, dar este minunat când o poÅ£i face cu dragoste. Când aveam vârsta acestor poeÅ£i care astăzi scriu atât de impetuos, noi îl consideram un contramodel pe Nichita Stănescu, dar o făceam cu dragoste. CunoÅŸteam poezia lui pe de rost, dar pentru nimic în lume n-am fi scris la fel. Eram absolut conÅŸtienÅ£i că marea noastră ÅŸansă este să scriem altfel, să scriem în contra lui Nichita Stănescu. Eu cred că această onoare ar putea să ni se facă astăzi ÅŸi nouă, poeÅ£ilor optzeciÅŸti. Predarea ÅŸtafetei se face în acest caz prin contradicÅ£ie, nu prin emulaÅ£ie. Eu cred că această ruptură care leagă de fapt generaÅ£iilor, în loc să le despartă, este cel mai mare omagiu pe care un poet tânăr îl poate aduce unui poet mai în vârstă”.
Potrivit criticului literar Marius Chivu, poeziile sunt citite pe CD cu o “voce puÅ£in detaÅŸată”. Dar în unele momente scapă câte o nuanţă sau un cuvânt care atestă, totuÅŸi, o implicare a lui Cărtărescu în poemele lui de demult, scrise, după cum spune el, în “precambrianul” evoluÅ£iei lui artistice.
Pe lângă CD-ul cu vocea lui Cărtărescu, cartea realizată de Editura Casa Radio este înfrumuseÅ£ată de o serie de ilustraÅ£ii făcute de Tudor Jebeleanu, un prieten “în garanÅ£ie” al scriitorului.
Volumul a apărut în colecÅ£ia “Biblioteca de poezie românească”, seria “ColecÅ£ionarul de voci”. ApariÅ£ia lui a fost semnalată de la Târgul de Carte Gaudeamus de la sfârÅŸitul anului trecut, dar editorii au aÅŸteptat întoarcerea lui Mircea Cărtărescu de la Viena pentru a face ÅŸi o lansare în prezenÅ£a autorului.

One Comment

Comments are closed.