MUZICA

Doliu in muzica cubaneza

TeresitaGarcia
Pe data de 23 martie s-a stins din viata Pio Leyva, unul dintre cei mai apreciati muzicieni ai Havanei, la varsta de 88 de ani, din cauza unei boli de inima. Pyo Leyva ar fi trebuit sa concerteze in Romania in cadrul spectacolului “Live From Buena Vista * The Havana Lounge”.

Evenimentul, organizat de Emag!c Entertainment, va avea loc pe data de 25 mai, la Sala Palatului. Ca urmare a trecerii in nefiinta a legendarului Pio Leyva, spectacolul va deveni o celebrare a muzicii traditionale cubaneze – Son – si un omagiu adus pionierilor acestui gen (Ibrahim Ferrer, Pio Leyva).

Evenimentul va beneficia de prezenta extraordinara a “Marii Doamne a muzicii cubaneze”, Teresita Garcia Caturla. Mai mult, distributia va fi completata de inca doua nume celebre ale Buena Vista Social Club si Afro Cuban All Stars: Yanko Pizaco si Alberto Virgilio Valdéz.

Biletele pentru “Live From Buena Vista – The Havana Lounge” au fost puse in vanzare in magazinele Diverta Plaza si Diverta Unirea din Bucuresti, Magazinul Muzica si Sala Palatului (Bucuresti). Biletele pot fi cumparate si online, cu card bancar, pe www.myticket.ro. Exista patru categorii de bilete, pretul acestora (in RON) variind in functie de pozitia fata de scena: 160, 110, 80, 50 RON.

Teresita Garcia Caturla

Cariera Teresitei Garcia Caturla se intinde pe o perioada de peste 40 de ani. Revolutia Cubaneza din 1959, precum si embargoul asupra economiei acetei tari au dus la izolarea muzicii populare cubaneze timp de cateva decenii. La mijlocul anilor ’90, cand a luat fiinta celebrul fenomen muzical Buena Vista, Teresita Caturla a fost unul dintre primele nume asociate cu revenirea muzicii traditionale cubaneze. Albumul “Llegó Teté” (“Ea a supravietuit”) este o marturie a spectrului larg de genuri muzicale abordate de Teresita: Son, Cha Cha Cha, Danzón, etc. Maestrii Son-ului i-au fost alaturi Teresitei atat in studioul de inregistrari, cat si in marile sali de concert ale lumii, duetele cu Ibrahim Ferrer, Pio Leyva, Omara Portuondo, Amadito Valdés, Garcia Caturia, Guillermo Rubalcaba marcand paragrafe importante ale istoriei muzicii cubaneze.

Guillermo “Rubalcaba” Gonzalez

In familia lui Guillermo Gonzales, traditiile si inclinatiile artistice s-au transmis din generatie in generatie, celebrul pianist fiind atat urmas, cat si parinte de maestri muzicieni. Guillermo “Rubalcaba” s-a nascut pe 10 ianuarie, 1927, si muzica a fost o parte importanta inca din copilarie, tatal sau, Jacobo, renumit compozitor, profesor, trombonist si trompetist, indrumandu-i primii pasi in cariera. In provincia natala Pinar del Ro, Guillermo a fost implicat in diverse proiecte – “Ases del Ritmo”, “Eden Pinareno”, “Monte Carlo”, inainte de a deveni membru al celebrei pleiade “Afro Cuban All Stars”. Cei trei fii ai sai – Gonzalo Rubalcaba, Jesús si William – au mostenit dragostea tatalui lor pentru muzica, lansand albume solo sau alaturi de nume celebre ale genului.

Daniel “El Gordo” de Jesus Ramos Alayo

Daniel “El Gordo” de Jesus Ramos Alayo s-a nascut pe 26 iulie, 1959, in Havana. A fondat impreuna cu Juan de Marcos Gonzales grupul “Sierra Maestra”, care a stat si la baza proiectului “Afro Cuban All Stars”. Considerat unul dintre cei mai moderni trompetisti ai Cubei, Daniel a colaborat de-a lungul timpului cu Ruben Gonzales, Ry Cooder si Celeste Mendoza, a cantat in “Orchestra of Modern Music on Santiago de Cuba” si a concertat in toata lumea cu “Afro Cuban All Stars”… Alaturi de Guillermo Gonzales, Daniel “El Gordo” de Jesus Ramos Alayo face parte din distributtia “The Havana Lounge” de peste sapte ani.