LifeStyle

Contributia la un fond privat de pensii – obligatorie pentru tineri

Creste numarul salariatilor romani care vor adera la sistemul pensiilor private. Salariatii romani sub 35 de ani asigurati in sistemul public de pensii vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat, potrivit unor modificari la legea fondurilor de pensii private aprobate de guvern saptamana trecuta.


Aderarea persoanelor in varsta de pana la 45 de ani care contribuie la sistemul public de pensii ramane optionala, se precizeaza in proiectul de lege, care va fi dezbatut si adoptat de Parlament in perioada urmatoare.

Daca Parlamentul aproba modificarile, numarul salariatilor care vor contribui la sistemul de pensii private va creste la aproximativ 1,5 milioane, potrivit estimarilor Casei Nationale pentru Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).

Noile modificari adapteaza legea pensiilor administrate privat la cerintele comunitare privind libera circulatie a capitalurilor.

Astfel, administratorii fondurilor private vor investi pana la 70% din valoarea totala a activelor fondurilor in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice roman, dar si in titluri emise de state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege reduce si capitalul social minim obligatoriu al administratorilor fondurilor de pensii, de la 5 la 4 miliarde de euro, pentru a ii incuraja pe acestia la preluarea fondurilor.

De asemenea, administratorii vor putea derula atat pensii facultative, cat si obligatorii, potrivit noilor reglementari.

Fondurile administrate privat vor ajunge la 20 miliarde de euro, a spus Ministrul Muncii Gheorghe Barbu, iar viitorii pensionari vor putea primi prin pensile facultative si cele administrate privat, pana la 80% din veniturile salariale.

In prezent, pensia publica medie este de 380 lei noi si reprezinta mai putin de 50% din salariul mediu net de 767 lei noi. Conform statisticilor, un salariat roman contribuie lunar la sistemul de asigurari sociale pentru 1,24 pensionari.

In primele cinci luni ale anului, veniturile la bugetul asigurarilor sociale de stat numarau 7,745 miliarde de lei noi, comparativ cu 6,572 miliarde de lei noi in primele cinci luni din 2005, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

www.euractiv.ro