Un an si 8 luni – inventar

La un an si opt luni, R e tare jucaus, simpatic, vesel si uneori incapatanat. Vrea sa faca totul singur, sa puna mana peste tot, sa apuce orice, sa colinde te miri pe unde, ce sa mai, vrea independenta!
Doar el sa fie independent cand are chef, eu sa nu cumva sa dispar din peisaj, ca se intampla o tragedie!
Are cateva ritualuri care-i plac si le respecta: spalatul dimineata, spalatul pe dinti, adormitul (din pacate adoarme doar cu mine), bea laptele dimineata si seara in patut…
Are un vocabular bogat pentru varsta asta si pe zi ce trece ne uimeste, ca doar asta e meseria copiilor, sa evolueze.
Stie:
– imbracaminte: hanucu (hanoracul), bady (body)
– incaltaminte: picii (cipicii), papucu-papucii, ghete, adidasii (cele care nu au paranteza le spune corect)
– partile corpului: degetelele, unghia, cap, gat, mana, tot (cot), pama (palma), pumn, par, ochi, bude (buze), baba (barba-barbie), dintii
– animale si pasari domestice: cacanu (curcanul), cuca (curca), dadu (cocosul/gaina), piu (puiul), maca-maca (rata), gaga (gasca), ham (cainele) care are – coada, da din – coada, papa pine (mananca paine) si lata (latra), iar noi ii spunem: mach (marsh), vaca, bou, oaia, calu sau dii, i-a (magarul), tup-tup (iepurele), pocu (porcul), capa (capra) si mai sunt?? nu-mi mai vine acum in minte
– animale si pasari salbatice: upu (lupul), mo-mo (ursul), panda care – papa pomu (panda mananca bambus- el il vede pom), koala, pingu (pinguinul), tigu (tigru), bucucu (bursuscul), mecu (melcul), aiciu (ariciul), bamby (caprioara), guel (soparla cu guler), ssss (sarpele), bou ( o rasa de bou…nu-mi vine acum denumirea exacta), dingo (cainele dingo), la pasari arata din maini si sune ca boala (zboara)
– fructe, legume sau pe aproape: mar, para, bandana (banana- de multe ori nimereste si banana, dar ii mai zice si bandanda), mocoi (morcovi), teapa (ceapa- in special verde), aca (portocala…pt ca e acra), diche (ridiche), tofii (cartofii), iaba (iarba – i-am luat casuta de gradina si am asezat-o pe gazon…n-a vrut sa intre in ea pt ca e “iaba” pe jos:D, asa ca am mutat-o pe ciment), pomu, badu, ghinda, tanana (castana), tonu (conu), vita (vita de vie), c’eanga (creanga – a venit cineva sa ne taie pomii si cand mergem acum in gradina mai gaseste cate o creanga pe jos si parca ne cearata: c’eanga! si nenea taie pomu! ne mai spune ca Mitu taie vita – Dumitru taie vita de vie)
– vremea si mediu: bate vantul, noapte, ce (cer), luna, noi (nori), pic-pic (ploaia-ploua), bum-bum (tuna)
– mijloace de locomotie: momoneta (motoreta/motocicleta: motocicleta pe care i-am cumparat-o n-a fost de prea buna calitate si i-a cazut motociclistul. mamu i-a zis ca s-a imbatat motociclistul si de aceea a cazut, iar acum, il intrebam ce a facut motociclistul si raspunsul vine imediat: batat!
eram in casa si se aude un zgomot nebun pe strada. din locul in care eram nu se vede strada. R duce un deget in greptul ochiului: ia, momoneta, tada!! – trece motoreta pe strada), tenu (trenul) care merge la – gaga, bumbuma (masina) caca (calca), tatolu (tractotul) – nene tatalu, gunoiu ( a venit nenea cu tractorul sa ia gunoiul), bita (bicicleta), budu (autobuzul)
– striga pe nume persoanele cunoscute
– altele: cald, ece (rece), fuge, aluneca punu (sapunul fuge, aluneca din mana), ade (arde), pa’te dai (da-te la o parte), caca (incarca), pida (priza), baca-te (imbraca-te), are -n-are, neee (nu mai e ) si mai e (pe asta il zice corect), cumband (tobogan), vate (masina de spalat invarte), de’o (dero – punem in masina de spalat). stie operatiunile: il intreb ce facem acum? : haine, de’o, pida…(bag haine, pun dero, bag in priza), bagia (branza), miga (mamaliga), pine (paine), pete (peste), pate (paste), teai (ceai), dem (gem), vin, tuica….deja am obosit…
Poti sa-l intrebi unde a fost, ce a facut, cu cine a vorbit, ce a vazut…
Are Winnie cot? “n-aee”, Unde e mama? indica si cu degetul: acolo sau pat sau abidia (la laptop, caruia el ii spune abidia, de la ABC…scriem”

Ii plac si jucariile si cartile. Dintre jucariile cu care se joaca mereu: premergatorul Simba, avionul Winnie, toboganul, roata (oata) care e nelipsita la plimbare si multe masinute. Afara ii place sa se joace cu lopatica in nisip, sa se plimbe prin gradina, sa se joace cu mingea si mai nou se joaca in casuta.
Cartile ii plac toate pe care le are. Acum se joaca cu Atlasul cu animale salbatice, care are magneti. Asa a invatat intr-o zi-doua cele mai multe animale salbatice. Le lipeste pe frigider, apoi le pune “loc” (la loc) in “cutie”, le plimba cu avionul Winnie si le ia in “bate” (brate). Chiar daca nu poate sa pronunte prea multe, stie sa indice majoritatea dintre ele.

Doarme la pranz 1-3 ore si toata noaptea.
Ii plac cantecele si poeziile. Canta singur sau ma pune sa-i dau tonul si sa cant cu el. Ii place muzica: butoneaza telecomanda pana cand da de un program de muzica si danseaza.
Poezia preferata (dupa frecventa cu care o cere) este Danga -langa si o spune cu intonatie. Cantecul preferat: “Du-ma acasa mai tramvai”

mi-am mai amintit: bite (biscuite), deanta (geanta), copii (spus apasat), pac (parc), banca….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *