L-am primit pe “R”!!!

Minunat cat de repede evolueaza copiii!
Uneori raman fara suflare cand il aud pe Razvan spund cate ceva nou, neasteptat pentru mine, sau cand il vad facand lucruri bune.
Abia a facut un an si 7 luni si n-am mai apucat sa scriu de ceva vreme. A venit primavara, iesim mereu la joaca si timpul pentru Pc este limitat.
Razvan vorbeste destul de mult si spune cam orice, canta, spune parti din poezii destul de lungi.
A inceput sa spuna cuvintele corect si sa corecteze multe din cuvintele pe care le ciuntea. Mamu a devenit mamaie, tate a devenit tataie
De cateva zile il pronunta pe “R”! Mare bucurie am simtit cand l-am intrebat despre fructe si mi-a spus: marrr, parrra…mai stie si bandana (banana), bandane (banane), deci face diferenta intre numere ( si marr, merre), ac’a (acra, cu R infundat, care inseamna inca portocala).
Cred ca aparitia lui “R” are mare lagatura cu faptul ca i-am spus de vreo 50 de ori, la rand, poezia: “Rica nu stia sa zica…”.
Contextul a fost urmatorul: pregatiti de somn, ii spuneam o poezie, apoi alta si am ajuns la cea cu vestitul Rica…i-am spus-o, apoi am inceput o alta poezie sau un cantecel, nu mai stiu exact. “NU!!!, Maca!!!” (adica sa-i spun tot poezia cu rata…stiti, Rau, ratusca, ramurica!), o mai spun inca o data si vreau sa trec la urmatoarea poezie: “NU, maca!!!” si uite asa, pana a adormit, eu am recitat minunata poezie…
Stie cum ii cheama pe vecini si care unde sta. Intr-o zi imi tot arata o fereastra si-mi spunea: a deaptaaa, a deaptaa…(fereastra era la dreapta lui, intr-adevar). Apoi mi-a zis: I-ta, a deaptaaaa (adica acolo sta vecina cu pricina…).
Spune cifrele, pana la 5, nu intotdeauna in ordine si nu le cunoaste daca le vede, dar nici nu i le-am aratat.
Mai nou, eu sunt mamalutza. Mamalutza si tatalutzu, care mai este si tatanu, tatanutzu…
Mai spune:papaluta, kakaluta…na-naluta…dar trecem noi si peste astea! Azi mi-a zis “mamalutza mea!” si m-a imbratisat! M-a topit, ce sa mai!
Mai stie si spune ca tenu’ merge la garrra, ca abina face miene, ca mo-mo mananca miene, ca vaca face apte, ca dadu (cocosul/gaina) face ou, lunae pe ce’ ….daca-l intrebi invers stie!
Are cateva carticele si ii plac tare. A venit o fetita in vizita, a luat-o de mana, a pus-o sa se aseze pe covor, acolo unde era cartea, apoi a inceput sa-i arate si sa-i spuna ce minunatie are el acolo:)))
A tot fost reducere la Teora si i-am luat cateva carticele, dintre care si doua audio:”Ferma lui MacDonald” si “Aventurile autobuzului”. Din prima a invatat sa arate si sa spuna vaca, ce pana atunci era buu, acum e vaca si face muuu si oaia, care inainte era beee, iar din a doua, buzu (autobuzul) si trrenu’. Este foarte incantat de ele si mi se par foarte educative.
Arata de multa vreme partile corpului, iar acum le si numeste: natu=nasul, mana, catu=gatul, totu=cotul, dedetele=degetele…mai zice cumva si la ochi, genunchi, unghii, dar nu pot reproduce.
Stie cu ce se imbraca: hanucu=hanoracul, mane’ca, piticii=cipicii. Dupa ce-l spal pe maini imi arata si-mi spune sa-i las manecile in jos:)

P.S.: Cu “R”, corect, in toatre cuvintele, a vorbit la aproape 3 ani. pana atunci se auzea doar in unele cuvinte, cel mai des inlocuindu-l cu “L”
Si mi-am adus aminte cum zicea la genunchi: “gunding” sau “gundic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *