Olita – ce si cum…

Timpul nu sta pe loc, copilul creste, merge in picioare bine, alearga toata ziua, se catara peste tot. Scutecul, pe langa faptul ca-l ajuta, il si incurca in pornirile lui de explorator neastamparat.
Cand e momentul sa renuntam la scutec??
Normal ca am citit prin carti si pe net ce zic specialistii, normal ca am avut discutii pe tema asta cu alte mamici si am ajuns la concluzia ca un copil face la olita atunci cand este pregtit.
In pregatirea asta sta de fapt cheia si trebuie sa respectam niste principii, astfel incat trecerea de la scutec la olita sa se faca firesc, fara stres si agitatie.
Ce am respectat:
– nu l-am fortat sa se aseze, nu l-am fortat sa stea. L-am asezat, spunandu-i ce facem si am renuntat atunci cand el nu a vrut. Au fost foarte puine situatiile in care nu a vrut sa se aseze, dar au fost cateva situatii in care nu a vrut sa stea.
– nu l-am lasat o vesnicie pe olita, maxim 5-10 minute
– nu l-am certat niciodata daca a facut pe el
– nu m-am stresat prea tare
Cum am procedat de fapt:
Cand am cumparat olita: cand Razvan avea un an si 2 luni
Ce fel de olita? – o olita clasica, poate un pic cam mare pentru acel moment
Cum a decurs “prima intalnire”: – i-am aratat-o, i-am spus ce este si i-am aratat cum se sta pe ea, adica m-am facut ca ma asez eu si apoi l-am pus si pe el. A fost foarte incantat.
Ce a urmat: in prima faza il puneam cand vedeam ca se pregateste sa faca, apoi am inceput sa-l pun dimineata la trezire. Daca nu facea atunci, il puneam dupa ce manca. Nu l-am pus cu regularitate, adica nu am tinut neaparat sa faca zilnic la olita. Au fost si saptamani intregi in care nu i-am adus olita, dar poate ca perseverenta ne-ar fi dus mai devreme la un rezultat…nu stiu!
Cam din decembrie, insa, l-am pus in fiecare dimineata la trezire si de prin ianuarie a inceput sa spuna cand il trece si sa caute olita pentru treaba mare.
Deci a invatat la ce foloseste si mai ales, spune cand il trece, chiar daca nu ajung intotdeauna la timp sa-l pun pe olita. Nu s-a intamplat sa spuna dupa ce face, dar s-a intamplat sa spuna ca face si de fapt sa vrea doar sa iasa din camera:D
Am facut un pas important si speram ca la vara sa renuntam la definitiv la scutec. Pana atunci, ne pregatim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *