Un an jumate

La multi ani de Ziua Indragostitilor!
Pentru noi este o zi speciala, pentru ca azi Razvan face un an si jumatate!
Cum e Razvan la varsta asta?
E un copil sanatos, multumesc lui Dumnezeu! Veselia si curiozitatea lui ne umplu sufletul de bucurie!
Vorbeste destul de bine, zic eu. Pronunta multe cuvinte si intelegi ceea ce vrea sa spuna. Leaga cuvintele si isi foloseste numele cand se refera la actiuni facute sau pe care ar vrea sa le faca el: “Ava, pam!”-Razvan a cazut, “Ava, nana; Pa, ti-tiit, Ava!”, cand il intreb cine a mancat sau cine a dormit raspunde: Ava!
Recunoaste interdictiile, dar nu le respecta intotdeauna. Am incercat sa nu folosesc prea mult cuvantul Nu si sa il fac sa inteleaga altfel ca unele lucruri si locuri pot fi periculoase pentru el. Ei, nu intotdeauna mi-a reusit, insa sper ca pana la urma sa inteleaga mai bine ce inseamna Nu.
De exemplu: imi arata caloriferul electric, dand din deget si spunand “arde, nu, nu!”, la fel si la aragaz, la priza, insa, nu se sfieste sa se joace la on-off-ul caloriferului (care e scos din priza in prima secunda in care vad ca i-a atras atentia), sa atinga priza (care are protectii), sau sa invarta butoanele aragazului (care au siguranta pentru copii). Cred ca-i place de fapt sa ma provoace, sa ma faca sa-i spun Nu, insa ma straduiesc in acele momente sa-i distrag atentia cu altceva, mi se pare cea mai buna metoda si functioneaza.
Am tot iesit la zapada si mai ales pe strada, in fata portii, imbinand utilul cu placutul. Tatanu’ dadea zapada si noi ne plimbam:D.
Razvan avea tendinta de a merge pe partea carosabila, i se parea lui ca are drumul deschis in fata, ca poate alerga in voie. Nu treceau masini, ca probabil, n-au mai putut iesi din nameti, asa ca ne-am plimbat o vreme si pe sosea, insa Razvan era cu cativa pasi inaintea mea. Sub zapada proaspat depusa, era un strat de gheata, asa ca gaza mea a alunecat si a cazut in maini. Evident ca nu se mai putea ridica singur, pentru ca patina, asa ca ma striga de zor. Cand l-am ridicat singura lui grija a fost sa arate cu degetul la locul respectiv si sa spuna: nu, nu! gaga’! Adica nu e voie pe strada, mergem pe langa gard…mi-am amintit ca-i spusesem treaba asta cu o zi inainte, cand la fel, iesisem la zapada.
Spune si cateva cuvinte pe care cu greu le-ai recunoaste daca nu ar indica obiectul. Unele le-am identificat imediat, insa in anumite cazuri a trebuit sa-i pun intrebari suplimentare sa ma dumiresc:D
“daaa!” e mingea, “dadu” e cocosul, “titi: a, ma titi!” e “hai mai piticule”, deci titi=pitic, “liuliu” e Iulia, “gaga'” cu caciulita pe ultimul a, e gardul. In rest seamana sau chiar sunt corect pronuntate.
Pe unde ai facut curatenie? “pa’ to!” cu caciulita pe “a” de la “pa”, adica “peste tot!”
Ii plac cartile cu fotografii care arata naimale si copii, uneori rasfoieste o carte de la un cap la coada si invers, de zeci de ori. Carticica cu animale domestice o stie deja, in ideea ca dam paginile si el numeste animalele. Animalele le spune dupa felul in care fac ele, prea putine le spune pe nume: popu= porcul, bada=barza…
Se recunoaste in oglinda.
voi reveni la acest capitol

Operatiunea olita: REUSITA
spune cand vrea la olita

Programul de somn:
22.00-22.30- 9.00-10.00
14.00-15.00-16.30-17.00

Programul de masa si meniul:
6.00-7.00: lapte cu biberonul
10.00: un iaurt+un frcut+2-3 biscuiti/ 1 felie paine cu Almette+1 felie paine cu unt si cu gem + o cana de ceai
13.30: corbita cu legume si paine
17.00: mancare de legume+carne/ou/peste
19.00: frcute/ biscuiti/ iaurt/ budinca
21.30: lapte
premiere in ale mancarii: ciorbita de fasole, pilaf cu ciuperci, ciocolata

Inaltime: 87 cm, greutate: aporx. 13 kg

voi reveni:D

4 thoughts on “Un an jumate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *