Cu cine ne lasam copiii?

E revoltator ce s-a intamplat cu acei copii maltratati de bona! Cazul a dat de gandit tuturor celor care au copii mici si cred ca nu numai!
Televiziunile, site-urile, forumurile vuiesc referitor la acest subiect, dar oare, e singurul caz?? Cati copii sufera si tac de teama unor astfel de adulti??

Nu mai tarziu de saptamana trecuta am fost martora unor scene care m-au socat…in parc. Protagonistii erau de data aceasta bunicii: prima scena – o bunica a plesnit nepotica (cred, adica femeia era in varsta, dar putea fi si bona) peste picioare pentru ca aceasta atingea cu ele de roata de la tricicleta!
a doua scena: nu am vazut prea bine, pentru ca nu eram atenta in acea directie, insa am prins un moment in care o bunica dadea o palma peste fata uneia dintre nepoate, sub privirile ingaduitoare ale bunicului si in plin parc, unde lumea din jur ramasese consternata, la fel si sora fetiteti!

Ce sa le spui acestor oameni, cum sa salvezi acei copii???
Oare parintii cunosc tacticile odioase ale bunicilor in care isi pun toate nadejdile?
Pleaca linistiti la serviciu, ca pruncul este pe maini bune…ca doar bunicii au mai crescut copii si uite ce oameni mari si frumosi sunt si bunicii aplica si ei ce se pricep, ca prea putini isi dau osteneala sa mai citeasca o carte sau sa mai vizioneze/asculte o emisiune despre cresterea si ingrijirea copiilor! (pentru ca e evident – capacitate empatica, bunatate, blandete, deschidere, rabdare, ingaduinta sunt calitati care le sunt straine oamenilor de tipul celor din scenele de mai sus!)
Dar ce zic despre acesti bunici, cand parintii aplica propriilor copii tratamente care se rasfrang negativ asupra sanatatii psihice a micutilor si a adultilor de mainie.
Nu am nimic cu bunicii, insa vreau sa trag un semnal de alarma asupra acestor aspecte pe care de multe ori nu le banuim, la care nu ne-am fi gandit!
Inainte de a lasa copilul pe mana cuiva, trebuie sa stim bine care sunt conceptiile acelei persoane despre cresterea si educarea copiilor!
Trebuie vazut cum se poarta cu copilul cand acesta este dificil, obosit, infometat, cand face ceva nedorit, pentru ca foarte important este si limbajul folosit!
Va sunt cunoscute expresiile de genul: “stai cuminte, ca te bat!”, “ma enervezi!”, “nu esti bun de nimic, ai stricat masinuta!”, “nu esti in stare de nimic!”, “esti un impiedicat!” etc.? Sunt clar exprimari de evitat in discutiile cu copiii!

Ar fi multe de spus pe tema asta! Vreau doar sa indemn la toleranta si la disponibilitatea de a invata, de a-ti recunoaste greselile si de a le repara, cat inca se mai poate!! Cum sa te porti cu cei din jur si mai ales cu proprii copii se poate invata, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat si pentru ca fiecare relatie este unica!
Sa ne rupem putin din timpul nostru si sa citim, sa ascultam, sa privim, sa ne deschidem sufletele catre aceste fiinte care se modeleaza in mainile noastre!
Si nu in ultimul rand: sa fim atenti cu cine ne lasam copiii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *