Din biblioteca mea de mama

As dori sa va povestesc cate ceva despre cartile pe care le folosesc intens in formarea mea ca parinte.
Dupa ce am enumerat cateva carti utile in ingrijirea copilului aici si aici, este cazul sa vorbesc si despre cartile de parenting.
Am mai facut-o aici, insa o singura carte nu este suficient pentru a raspunde tuturor intrebarilor noastre vis a vis de modul in care sa ne comportam cu copiii atunci cand simtim ca ceva nu merge asa cum trebuie.
Azi vreau sa va prezint cartea “Relatia psihologica cu copilul tau. Nevoia de atasament si iubire in viata copilului mic”, a Prof. univ. dr. Mihaela Minulescu.
Este o carte pe care o citesti cu placere, ca si cand ai sta de vorba cu cineva apropiat, cred si datorita faptului ca autoarea este de pe meleagurile noastre si cazurile, intamplarile, povestirile sunt raportate la credintele, obiceiurile, specificul nostru ca neam.
La Mihaela Minulescu, precum si la alti autori, am intalnit ideea de parinte ca si partener al copilului intr-o calatorie care solicita ambele parti. Ma incanta aceasta idee si ma ajuta sa vad altfel lucrurile. Deci nu sunt un adversar care trebuie sa bareze “loviturile” copilului? Nu, sunt chiar instructorul lui, cel care ii arata cum sa faca sa inteleaga ceea ce simte, ceea ce vede si aude, ce ii e folositor si ce nu!
Putem sa-l ajutam numai daca “ne coboram la mintea lui”, adica cunoastem ce poate intelege si ce nu poate intelege un copil de o anumita varsta, care sunt caracteristicile stadiului de dezvoltare in care se afla la un moment dat. Despre stadialitate gasiti multe articole pe net, printr-o simpla cautare. Dar nu e suficient sa intelegi copilul si starile prin care el trece, e nevoie sa te intelegi si sa te accepti pe tine, relatia ta cu partenerul si cu ceilalti membrii ai familiei, rolul celorlalti in cresterea si educarea copilului. In aceasta carte gasim si cateva teste care ne ajuta sa completam “tabloul” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *