LifeStyle

Aderarea va modifica modul companiilor de a face afaceri

Aderarea Romaniei al Uniunea Europeana va conduce la modificari semnificative la nivelul tuturor structurilor din cadrul societatilor comerciale.

Integrarea tarii noastre pe Piata Unica europeana va afecta si modul companiilor de a face afaceri, au declarat expertii participanti la conferinta pe tema implicatiilor fiscale ale aderarii la UE, organizata de compania de consultanta KPMG in colaborare cu AmCham, la Bucuresti.

Extinderea UE influenteaza nu numai componenta financiara a unei firme, dar si vanzarile, marketingul, logistica, sistemul IT, iar intrarea Romaniei in UE va conduce la schimbari in procesul de productie si de distributie, care trebuie identificate si abordate inainte de 1 ianuarie 2007 si comunicate in interiorul companiei si in mediul sau extern, a afirmat Philippe Norre, director in cadrul KPMG Ungaria. Vorbitorul a apreciat ca in mod sigur vor exista probleme in domeniul aplicarii TVA, dand ca exemplu experienta statelor care au intrat in UE in mai 2004.

“In Polonia si Ungaria, inspectorii fiscali aplica principiile vechi, cu convingerea ca fac bine ceea ce fac”, a spus Philippe Norre.

Multe din aceste schimbari se vor dovedi in avantajul firmelor, un exemplu mult asteptat de companii fiind simplificarea controalelor la vama si reducerea considerabila a timpului de asteptare a camioanelor incarcate cu materii prime si produse.

La randul sau, Paul Barnes, director de operatiuni KPMG pentru Europa Centrala si de Est, a afirmat ca vor ramane multe zone gri, de nesiguranta, pentru firme in domeniul legislatiei fiscale, si ca nu toate lucrurile se vor schimba in bine peste noapte.

Reprezentanti ai KPMG din Romania, Ungaria si Bulgaria au evidentiat cateva dintre problemele fiscale carora companiile si persoanele fizice vor trebui sa le faca fata la momentul la care Romania va adera la UE, fiind abordate aspecte precum armonizarea TVA, asigurarile sociale si aspecte legate de operarea pe piata unica europeana.

Cititi mai mult: www.euractiv.ro