Noutati

I-am cumparat de curand o carte…am cumparat-o pentru mai tarziu, este o enciclopedie LAROUSSE, “Padurea” se numeste. Are niste culori cam inchise, plictisitoare mi-au parut. Lui Razvan i s-a parut tare interesanta. A rasfoit-o de multe ori, de la un capat la altul si eu ii mai spuneam cate ceva de pe acolo.
Ieri insa mi-a artat ca si stie cate ceva. Ne uitam pe carte si-l intrebam diverse si am constatat ca stie care este bradul si care este un copac oarecare…el ii spune de fapt “pom”, dar asha poate deocamdata.
A mai invatat din cartea asta sa spuna “ghinda” si castana, adica “tanana”:D

ghinda.wmv

Olita – ce si cum…

Timpul nu sta pe loc, copilul creste, merge in picioare bine, alearga toata ziua, se catara peste tot. Scutecul, pe langa faptul ca-l ajuta, il si incurca in pornirile lui de explorator neastamparat.
Cand e momentul sa renuntam la scutec??
Normal ca am citit prin carti si pe net ce zic specialistii, normal ca am avut discutii pe tema asta cu alte mamici si am ajuns la concluzia ca un copil face la olita atunci cand este pregtit.
In pregatirea asta sta de fapt cheia si trebuie sa respectam niste principii, astfel incat trecerea de la scutec la olita sa se faca firesc, fara stres si agitatie.
Ce am respectat: Continue reading

Refuz categoric!

Azi dimineata.
Ma gandeam ce sa-i mai dau de mancare la micul dejun sa variez putin meniul si-i fierb 2 linguri de seminte de secara, pasez cu blenderul o para si zic, gata, am rezolvat-o!
Iau scaunelul, il chem pe pitic la masa si-l asez frumos pe scaunel.
“He-he, papa!!” Introducem prima lingurita cu papa si dau sa-i mai “administrez” inca o lingurita cu mancarea minunata, insa piticul intoarce capul: “iti place mancarea?” – “NU!”. Se da jos de pe scaun, il ia in brate si-l duce al locul lui de “nani”…

Vesela vesela

Copiii sunt fascinati de personajele de basm, de desenele colorate. De ce nu am exploata asta?
E bine ca puiul nostru sa aiba vesela lui, cel putin cat este micut, atat pentru igiena, cat si pentru ca o vesela colorata il poate atrage si astfel sa manance ceva mai bine.
Am observat la Razvan ca-i plac atat castronelele si canutele cu desene in exterior, cat si cele care au desene in interior. Avem astfel un motiv in plus sa mancam tot, pentru a descoperi pe “miam”, “oac-oac” sau “ham”, care ne asteapta rabdatori pe fundul castronului!
Potrivita pentru copii este vesela care nu se sparge usor, din plastic, de exemplu.
Daca totusi folosim castronele de ceramica, sticla sau chiar lut, e bine sa supraveghem bine copilul in timp ce mananca!

Un an jumate

La multi ani de Ziua Indragostitilor!
Pentru noi este o zi speciala, pentru ca azi Razvan face un an si jumatate!
Cum e Razvan la varsta asta?
E un copil sanatos, multumesc lui Dumnezeu! Veselia si curiozitatea lui ne umplu sufletul de bucurie!
Vorbeste destul de bine, zic eu. Pronunta multe cuvinte si intelegi ceea ce vrea sa spuna. Leaga cuvintele si isi foloseste numele cand se refera la actiuni facute sau pe care ar vrea sa le faca el: “Ava, pam!”-Razvan a cazut, “Ava, nana; Pa, ti-tiit, Ava!”, cand il intreb cine a mancat sau cine a dormit raspunde: Ava!
Recunoaste interdictiile, dar nu le respecta intotdeauna. Am incercat sa nu folosesc prea mult cuvantul Nu si sa il fac sa inteleaga altfel ca unele lucruri si locuri pot fi periculoase pentru el. Ei, nu intotdeauna mi-a reusit, insa sper ca pana la urma sa inteleaga mai bine ce inseamna Nu. Continue reading