Proteine vegetale din boabe de quinoa
Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. In boabele de quinoa se gasesc proteine mai usor de digerat decat cele din carne, arata dr. Gillian McKeith, an volumul “Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru antarirea sanatatii”. In plus, sant o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte.
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre. Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau “cereala-mama”. “Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm. Se prepara antr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori”, noteaza dr. Gillian McKeith.
Specialistii an nutritie recomanda mamelor sa inlocuiasca budinca de ovaz pe care o dau copiilor cu budinca de quinoa. Aceasta cereala antareste rinichii. Forta rinichilor copilului ai influenteaza cresterea, dezvoltarea si capacitatea de a invata. Dr Gillian McKeith enumera si alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimularii functiei renale: “Auzul bun, respiratia sanatoasa, starea parului, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dintii si oasele puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor”.
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau al depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, an special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Quinoa este un aliment care poate fi servit an multe feluri: cereale calde, budinca, cereale adaugate an salate, an supe si tocanite. Boabele de quinoa sant bogate an vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. Boabele de quinoa ancoltite sant recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. “Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajungand astfel la antarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie ampotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”, arata dr. Gillian McKeith an volumul “Hrana vie pentru sanatate”.
ÂÂ
Sursa: www.evenimentul.ro