Sanatate

Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire

Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legătură între lipsa pe termen lung a acestui micronutrient şi riscul crescut de boli asociate cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Magneziul joacă un rol esenţial în sute de reacţii biochimice din organism. El contribuie la întreţinerea funcţiilor musculare şi nervoase, stabilizează ritmul cardiac şi fortifiază scheletul.

Noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat doar în Statele Unite, demonstrează că peste 50% din populaţie suferă de un deficit de magneziu din cauza unei alimentaţii dezechilibrate, fapt care contribuie la creşterea riscurilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoză şi anumite cancere.

Efecte pe termen lung.

Autorii studiului, profesorul Bruce Ames şi echipa sa de la Institutul de cercetări de la Spitalul de pediatrie din Oakland, California, au analizat efectele pe termen lung ale unei deficienţe moderate de magneziu asupra fibroblastelor, celulele care secretă structura mai multor ţesuturi din corpul uman.

Celulele au fost cultivate în laborator în timpul ciclului lor de viaţă – trei până la patru luni. Cercetătorii au descoperit că, în cazul unei deficienÅ£e moderate de magneziu, celulele supravieÅ£uiesc, se multiplică normal, însă îmbătrânesc mai repede decât celulele care beneficiază de o concentraÅ£ie normală din acest oligoelement.

“CarenÅ£a de magneziu afectează procesul de îmbătrânire a celulelor. ÃŽmbătrânirea celulară afectează maniera în care Å£esuturile funcÅ£ionează”, a concluzionat David Killilea, specialist în nutriÅ£ie ÅŸi metabolism, coautor al studiului. “Credem că efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca apariÅ£ia unor boli cronice”, a explicat acesta.

Soluţii.

SpecialiÅŸtii cred că în momentul în care observă markerii îmbătrânirii accelerate, celulele cu deficienţă de magneziu se stabilesc pe modul “triaj”, economisind resursele doar pentru procesele metabolice indispensabile, în detrimentul funcÅ£ionării lor pe termen lung.

Detectarea, diagnosticarea şi tratarea acestei carenţe sunt dificile pentru că oamenii pot suferi de un deficit moderat de magneziu o perioadă lungă de timp, fără să ştie acest lucru.

Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea albă, cerealele integrale, bananele, ciocolata şi nucile.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *