RETETE CULINARE

Cozonaci de Craciun

CozonaciFoarte important: trebuie sa te apuci de treaba de dimineata si sa ai la dispozitie cam toata ziua ca sunt multe de facut si trebuie lasat sa se dospeasca…
Ingrediente: pentru 4 cozonaci
– 2 kg faina
– 1 l lapte + o cana lapte sau apa (pt maia)
– 3-4 oua
– 2 cani cu zahar (cani potrivite de bau tapa)
– arome (coaja de lamaie, zahar vanilat, esenta de rom, vanilie, lamaie-ce va place)
– drojdie cat o nuca mare

Maiaua : pui drojdia intr-o cana cu 1 lingurita de zahar si lapte caldut(3/4 din cana). Se lasa 2-3 minute pana se umfla.
Intr-un castronel, cam de ½ l (capacitate), pui 3-4 linguri de faina, cu varf si torni maiaua peste ea. Se amesteca pana devine un pic mai groasa decat compozitia pentru chec. Se amesteca numai cu lingura de lemn. Amesteci pana cand se fac basicutze. Se acopera si se lasa la crescut. – trebuie sa fie cald bine in bucatarie. Eu am lasat-o cam o ora si ceva la crescut.

In laptele ramas (1 L) se dizolva zaharul, pe foc. Se fierbe bine, pana cand se topeste zaharul.
Se bat apoi ouale spuma, se adauga aromele peste ele. Se poate pune si o lingura de zahar, sa se bata mai bine.

Se pune faina intr-un vas mare (lighean de plastic sau email) si se adauga intai maiaua, apoi ouale. Se mesteca un pic. Se pune apoi laptele.

Se framanta bine. Coca trebuie sa fie putin mai moale decat cea pt paine.

Cand s-a terminat de framantat, se incinge putin ulei intr-un ibric (cam ¼ dintr-o cana – cantitatea de ulei) si cand s-a facut coca bine, se toarna in lighean, de jur imprejurul bucatii de coca. Se framanta din nou, pana se incorporeaza tot uleiul. Uleiul se pune putin cate putin.
Se lasa la dospit ( eu i-am lasat can 2 ore), acoperita, la loc cald.

Se imparte apoi coca in 4. Fiecare bucata de intinde putin, se pune umplutura si apoi se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie speciala. Coca se pune cu partea de inchidere in jos.

Dupa ce au fost pusi in tava, se mai lasa acoperiti, tot la loc caldut, pana se mai ridica putin si apoi se dau la cuptor.
Cand sunt rumeniti, se scot din cuptor si se ung cu albus batut spuma (cu furculita) si se presara zahar tos. Se mai lasa apoi la cuptor pana cand sunt ciopti. Se incearca cu o scobitoare sau cu un batz pt frigarui.

Umplutura poate fi din nuca macinata, nuca maruntita, cacao, stafide, rahat. Puteti sa puneti cat de multa umplutura ca iese bun. Eu le-am pus asha, uscate, pur si simplu, dar am inteles ca daca se amesteca cu albus batut iese mai bun. O sa incerc si eu de Craciun varianta asta.

Pofta buna !

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *