Ingrediente:
¼ kg carne , 50g franzela, 50g ceapa, 3 catei de usturoi, 250ml suc de rosii, o foaie de dafin, un ou, faina, untdelemn, marar, piper, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa in pumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un virf ascutit cu piper, o lingurita cu virf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine. Se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, se pune pe o foaie de nailon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila. Se asaza una linga alta, pe foaia de nailon; vor rezulta 14 – 15 bucati. Se unge bine cu 2 linguri de untdelemn, o cratita de 1 ½ litru, se asaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una langa alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de untdelem si se dau la cuptor descoperite, 30 – 40 minute, la foc moderat ca sa nu se striveasca si sa se rumeneasca putin la suprafata. Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cat sa le cuprinda. Chiftelele se ridica putin cu virful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele. In sos se adauga o foaie de dafin, un virf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel taiat marunt si sare, dupa gust. Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Se servesc calde cu piure de cartofi.