Preocupare importanta a femeii contemporane, grija pentru controlul greutatii corpului marcheaza puternic acest anceput de mileniu. Într‑o lume cu hrana abundenta dar care nu hraneste, producand an timp diferite boli si stari negative, corpul omului ajunge sa dezvolte forme dizarmonioase.Se considera, de obicei, ca este firesc sa fie asa si se incearca apoi prin sport sau medicamente sa se remedieze ceva. Totusi, cel mai eficient remediu prin care putem interveni este modul de hranire.
Acest regim nu consta an eliminarea efectelor, ci an eliminarea cauzelor care genereaza boli sau o greutate nepotrivita a corpului fizic. “Exista un mod exceptional de alimentatie, pe care noi l-am numit *regimul celor 10 zile+ si care genereaza reglarea greutatii an mod firesc. Persoana an cauza poate manca pe saturate, iar greutatea corpului scade considerabil si an mod armonios. Prin acest regim, greutatea corpului nu poate fi scapata de sub control si oricine se poate bucura de savoarea alimentelor. Se cunosc si cazuri de persoane care au luat an greutate prin acest regim, deoarece erau foarte slabe sau devitalizate. Este necesar sa se manance foarte bine si regulat pe antreg parcursul perioadei de regim, pentru ca efectul acestui tratament naturist este de normalizare a greutatii, nu de slabire si nici de angrasare”, ne-a spus dl ing. Leonard Radut, director al Laboratoarelor Genna.
Pe langa normalizarea greutatii corporale, cu acest regim se poate obtine o reglare a echilibrului endocrin, o detoxifiere desavarsita si o mai mare vitalitate a organismului. S-a constatat ca acest regim ajuta si la reducerea, dupa caz chiar eliminarea, unor tumori maligne. “Foarte multe boli se pot vindeca prin regimul celor 10 zile respectat cu strictete, mai ales datorita proprietatilor antioxidante, rivalizand la varf cu deja celebra coenzima Q10 si alte produse similare. Å¢inand acest regim vom constata ca ne vindecam de unele afectiuni pe care le avem si chiar de unele pe care nu stim ca le avem, obtinand o stare generala de sanatate si armonie”, spune dl Radut.
Cel care a popularizat regimul de 10 zile, dovedind ca acesta are efecte exceptionale asupra organismului uman, a fost medicul japonez Oshawa, care a fondat antreaga teorie a alimentatiei macrobiotice. Metoda era cunoscuta sub denumirea de “regimul numarul 7 al doctorului Oshawa” sau, pe scurt, “regimul Oshawa”. Regimul de 10 zile a fost recomandat deseori de renumitul terapeut Valeriu Popa ca un regim de baza pentru vindecarea unor afectiuni grave, cum sant cancerul, dezechilibrele metabolice, endocrine, epilepsia. Alte boli an care acest regim si-a dovedit eficienta sant glaucomul, cataracta, ateroscleroza, hepatitele, bolile degenerative date de varsta, cardiopatia ischemica, adenomul de prostata, diabetul, durerile menstruale, reumatismele, poliartrita reumatoida, spondiloza cervicala, hipercolesterolemia, guta, alergiile, nefritele si pielonefritele. “Acest regim consta an a ne hrani timp de 10 zile, pe saturate, numai cu grau, orez, hrisca sau mei, an diferite forme de preparare, adica prin fierbere sau coacere, anmuiere an apa (cum este cazul pentru hrisca) si neadaugand altceva an afara de apa sau putina sare. Nu se admite sa se foloseasca dospirea diverselor aluaturi, nici introducerea de drojdii. ÃŽn acest regim nu se foloseste graul germinat sau ancoltit”, ne-a spus dl Radut.
Cele mai gustoase, hranitoare si usor de folosit alimente sant turtitele de faina integrala de grau. Din surse biblice si istorice, se pare ca, pe vremea lui Iisus, astfel de turtite necrescute erau o mancare destul de raspandita, iar la “Cina de Taina” o astfel de “azima” a fost rupta si ampartita apostolilor de catre Iisus. Aluatul se face cu cat mai putina apa si cu sare. Dupa ce a fost bine framantat, se asteapta 20 de minute si se modeleaza turtite. Acestea se coc an cuptor, la foc potrivit. Nu se pastreaza an pungi de plastic, ci doar de hartie sau textile.
Graul se poate prepara si prin fierbere, simplu sau an asociere cu orez, hrisca sau mei. Orezul poate fi fiert cu sare sau adaugat sub forma de faina an aluatul pentru turtite. Boabele de hrisca se anmoaie an apa timp de o jumatate de ora, dupa care se scurge apa si se mananca. Se mai pot prepara si prin fierbere sau adaugare, sub forma de faina, la realizarea aluaturilor. Meiul poate fi preparat tot prin anmuiere sau fierbere.
Pentru persoanele care doresc controlarea greutatii dar mai ales pentru vindecarea unor boli grave trebuie realizat regimul celor 10 zile continuu, cu trei zile pauza, an care este recomandata o alimentatie strict vegetariana din telina, ceapa, fasole verde, soia, spanac, varza, morcov, radacina de patrunjel, eventual cu ulei de floarea soarelui, cel mai bine presat la rece.
Foarte important este sa mancam cat mai bine din aceste preparate ancat sa nu suferim de foame. Numai asa ne va fi mai usor sa respectam restrictiile alimentare pe care ni le-am impus. Daca nu mancam suficient, starea de foame face sa ne dorim orice aliment la care ne-am propus sa renuntam.