LifeStyle

Echinacea – imunostimulator natural

Echinacea este numele comun pentru 3 specii de plante perene (Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, Echinacea purpurea) din familia Asteraceae (Compositae), care au 1,5 m inaltime si flori asemanatoare margaretelor. Culoarea variaza de la roz deschis (pallida) pana la rosu-purpuriu intens (purpurea). Echinacea provine din preriile Americii de Nord si era folosita de indieni pentru efectele sale benefice in febra, raceli, dureri in gat, arsuri, muscaturi de sarpe.
In prezent, dupa ce a fost cunoscut acest “secret al indienilor americani”, plantele de echinacea se cultiva in numeroase tari, inclusiv in Romania. Echinacea contine chinacozide (derivati polizaharidici de acid cafeic), bioflavonoizi (quercitina, luteolina, apigenina, izohamnetina si kaempferol) libere sau glicozate, amide lipofile, uleiuri esentiale, etc. Radacinile de echinacea mai contin, in afara de echinacozide si bioflavonoizi, cinarina si polifructozani. Datorita lor radacinile de echinacea actioneaza ca si un prebiotic, furnizand fibre vegetale solubile bifidogene, respectiv surse de dezvoltare pentru bacteriile intestinale benefice organismului uman.

echinacea
Pe plan european sunt admise, pentru uz interne sau extern, o serie de preparate pe baza de echinacea (inclusiv infuzia de 1 g la 150 ml apa). Efectul imunostimulator al acestor preparate pe baza de echinacea este dovedit si larg acceptat. In multe cazuri produsele din echinacea se folosesc in combinatie cu alte plante (gheara matei, ginseng, astragalus, usturoi) cu actiune antiseptica si imunostimulatoare.
Este foarte raspandit amestecul de echinacea cu macese, hibiscus si visine acerola, pentru o actiune fiziologica si un gust special. Macesele sunt una din sursele naturale cu cel mai ridicat nivel de vitamina C si cu un continut mare de vitamine din grupul P. Visinele acerola (Malpighia glabra) aduc nu numai aroma deosebita, dar si o cantitate foarte mare de acid ascorbic (visinele acerola contin 4% vitamina C, fiind a doua planta, dupa camu-camu, in privinta continutului de vitamina C) si cantitati insemnate de provitamina A (beta-caroten). Asosiate aceste plante asigura un gust placut si furnizeaza nutrienti valorosi. Celmar ofera un astfel de produs, dintr-o intreaga gama ce contine si Ceai Rosu, Ceai verde sau Gingko biloba.