Ingrediente: 500-700 g cartofi, 3 linguri untdelemn, 2 linguri zeamă de lămiie sau o lingură de oţet, o lingura cu apă, o linguriţă cu vîrf de sare, o ceapă de mărime mijlocie, o salata verde mai mare.
Mod de preparare :
Ceapa tăiata in felii subţiri se pune într-un castron şi se amesteca cu untdelemnul, sarea, zeama de lamîie sau oţetul şi cu apă. Sosul înmoaie ceapa şi-i reduce din iuţeală. Cine doreşte mai picant, poate adauga 1-2 căţei de usturoi sau un vîrf de cuţit cu piper. Cartofii de mărime mijlocie, bine spălati, fierţi in coajă, se curăţă fierbinţi. După ce toţi au fost curăţaţi, se taie în felii de 1/2 cm grosime şi se răstoarnă toţi odată în sos; se amestecă uşor cu furculiţa, prin răsturnare, ca să nu se zdrobească. Sosul va fi absorbit uniform de cartofii calzi, dîndu-le gust bun şi fragezime, chiar cînd se vor răci. Salata verde, bine spalată şi scursa de apă, se taie în felii late şi se amestecă cu cartofii, la masa, direct in farfurie, altfel sarea si untdelemnul din sos o vor inmuia si va capata un aspect neplacut. La fel se procedeaza si cu alte legume crude, ca: rosii, ardei, castraveti, cu care se poate asocia la salata de cartofi. Toate se adaugă în momentul servirii. Aceasta salata se serveşte cu friptura de porc, miel, berbec, cu cărnaţi fripţi, chiftele, etc. Se poate servii şi ca fel intîi şi ca garnitură.