1. Supa.
In apa clocotita se adauga cate o lingurita de seminte de marar, urzica, patrunjel, telina, foi de dafin. Legumele: cartofii, morcovii, sfecla, varza se curata si se dau pe razatoare iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Totul se introduce in apa clocotita si se fierbe timp de 5 min, foarte bine acoperit. Se trage de pe foc si se mai lasa 20 min acoperita. O lingura de ulei se adauga in farfurie, la servit.
Supa se foloseste in caz de icter hepatic, hepatita, ciroza, pentru restabilirea functiilor hepatice. In timpul folosirii supei trebuie neaparat sa beti si suc de dovleac.
2. Toamna, timp de o luna, se beau zilnic 200 ml suc proaspat de struguri, care intareste atat ficatul cat si inima.
3. Tot toamna se beau de 3 ori pe zi 150 ml suc de vinete, dupa care se consuma o lingura de dovleac ras sau tocat.
4. Primavara se macereaza un pahar de flori de hrean cu 500 ml tuica si se bea cate o lingura de3 ori pe zi, inainte de masa.
5. Toamna se rad pe razatoarea marunta radacini de hrean (un pahar), se pune intr-un borcan de 1 l care se umple cu apa clocotita. Borcanul se acopera si se lasa 30-40 min, dupa care se strecoara. Adultii iau cate o jumatate de pahar de 3 ori pe zi, inainte de masa. Copiii pot lua o doza mult mai mica, de la 1/4 pahar la o lingura, in functie de varsta.
6. Pentru vindecarea cirozei se prepara suc de ceapa astfel: 1 kg ceapa pisata se amesteca cu 2 pahare de zahar si se incalzeste in cuptor pana cand culoarea siropului devine galbena. Se consuma cate o lingurita dimineata, inainte de masa, timp de cateva luni.
7. Pentru restabilirea functiilor ficatului se prepara tot ceapa, altfel: 1 kg de ceapa de culoare rosie, tocata prin masina de tocat sau rasa, se lasa la intuneric si la rece timp de 10 zile. Apoi se stoarce bine. Se beau cate 3-8 linguri pe zi.
8. Siropul de dovleac este recomandat pentru toate bolile ficatului.
Se ia un dovleac galben, bine copt, se taie capacul si se scot semintele cu o lingura. Se umple cu miere si se acopera cu capacul taiat. Se lipeste foarte bine capacul cu scotch. Dupa o luna, dovleacul se curata de coaja, se da prin masina de tocat si se amesteca cu lichidul dinauntru. Se pastreaza la frigider. Se consuma 4-5 linguri pe zi, intre mesele principale.
9. Pentru eliminarea pietrelor de la ficat se prepara un sirop din sfecla rosie. 5-6 sfecle se taie si se fierbintr-un litru de apa la foc mic, timp indelungat, pana se ingroasa. Se bea cu inghitituri mici cate 150 ml, de cateva ori pe zi, timp de 2 luni.
One Comment
Comments are closed.