Fruct originar din Asia, raspandit apoi in sudul Africii, Argentina, America si Israel, pome
lo poate fi procurat acum cu usurinta din orice piata. Exista mai multe varietati de pomelo, in functie de culoare si
de pulpa.
Un bun pomelo are o coaja bine intinsa, stralucitoare si este greu cand este luat in mana. El poate fi pastrat la rece timp de cateva zile si este apreciat pentru calitatile sale gustative si nutritionale.
Este bogat in vitamina C (o jumatate de fruct continand 2/3 din ratia zilnica de vitamina C recomandata). In plus, vitamina C ramane stabila chiar si dupa mai multe saptamani de la recoltare. Aceasta vitamina ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi. Ea amelioreaza buna functionare a calciului alimentar de catre organism. Intervenind in formarea colagenului, are o importanta hotaratoare in dezvoltarea sistemului osos si a ligamentelor. De fapt, colagenul participa la refacerea structurilor lezate, intervenind in starile inflamatorii si in vindecarea ranilor. Este influentata astfel consolidarea rezistentei oaselor si a dentitiei.
Alaturi de vitamina C, pomelo contine si vitamina P, vitaminele B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale. Pentru a pastra bogatia de vitamine sucul de pomelo trebuie consumat imediat dupa preparare si este bine sa fie servit dimineata, la micul dejun. Acest suc are multiple proprietati, printre care se remarca: stimulator de exceptie al sistemului imunitar; are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi; stimulator al secretilor digestive; tonic, antiseptic; diuretic, un bun curatitor de toxine pentru organism; scade colesterolul; are proprietati alcalinizante care contrabalanseaza efectul acidifiant al unor alimente cum ar fi carnea, pestele, fainoasele; ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului; are actiune de activare a acidului folic; participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale; detoxifica ficatul; este un excelent tonic al capilarelor; deoarece 100 g de pomelo are doar 42 calorii, este un fruct ideal in regimuirle hipocalorice.
In concluzie, sucul de pomelo creste rezistenta organismului, fiind de mare ajutor atat pentru intarirea sanatatii, cat si pentru recastigarea ei, grabind vindecarea in infectii virale si bacteriene, in cazul bolnavilor de artrita cand durerile au fost ameliorate, incetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului, vindecarea ranilor si escarelor, hiperfunctii tiroidiene, retinopatie diabetica, atunci cand au fost reduse manifestarile hemoragice, glaucom, pentru a evita sangerarea capilarelor din ochi, diabet zaharat, pentru imbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor, reducerea riscului aparitiei cataractei si franarea procesului de imbatranire pentru persoanele in varsta, cresterea rezistentei organismului, intarirea oaselor, reducerea deteriorarii smaltului dentar si prevenirea aparitiei cariilor dentare la copii, reducerea stresului si oboselii.
(lector.univ. Angela Elena Beju, terapeut naturist)
www.evenimentul.ro