Tofu cu ciuperci
Tofu (branza de soia) este considerata in medicina traditionala chineza drept un aliment cu energie racoroasa, ceea ce contribuie la inlaturarea factorului patogen numit “caldura verii”, atunci cand acesta ataca stomacul si plamanii. Cu alte cuvinte, procesele inflamatorii ale acestor organe sunt calmate rapid de acest aliment. Este adesea prescris bolnavilor de diabet.
Vom folosi 5 ciuperci champignon si 30 g ciuperci urechi de lemn, precum si 30 g petale de crin alb. Acestea se pun in vase diferite, se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de o ora (ideal ar fi sa stea o noapte intreaga). Dupa inmuiere, ciupercile champignon se scot si se scurg de apa, dar se pastreaza apa in care au stat. Se scot si urechile de lemn si petalele de crin din apa si se scurg bine, apoi se taie felii.
Se pun la incins, intr-o tigaie, 2 lingurite de ulei si se toarna 4 catei de usturoi bine pisati si 250 g tofu (taiat cubulete). Se amesteca bine, timp de 1 minut, dupa care se adauga ciupercile champignon, urechile de lemn si petalele de crin. Se amesteca bine, turnand si 2 linguri de sos de soia. Se mai pun si cca 60 ml din apa in care s-au inmuiat ciupercile, se acopera tigaia, se lasa focul la minim si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Atunci cand se servesc, se mai adauga sare si piper, dupa gust.
Sunt sigur ca, daca veti incerca aceste preparate culinare, nu numai ca veti avea placerea de a savura gusturile lor excelente, ci le veti include in meniurile dumneavoastra cele mai indragite.
(Adrian Florea, specialist in medicina traditionala chineza, maestru al Federatiei Mondiale de Qigong)