Ingrediente:
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cit se
cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare, nuci, stafide.
Mod de preparare:
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu
mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.
Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca
cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine,
pina se fac basici mari.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul
pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca
bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.
Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si
tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute
spuma.
Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune
uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai
adauga putin lapte caldut.
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau
de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.
Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau bucati din el, se impletese pe masa de aluat,
presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea
formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu
nuci sau stafide.
Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa
sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.
La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.