Ingrediente: 5 kg gogonele, 1-2 conopide, 1 varza rosie, 2-3 morcovi, 3 verze albe, 2 teline cu frunze, 1 sfecla rosie, hrean, 1 kg kapia verde, 2 kg castraveti cornichon, 4-5 pepeni mici, 1 lingura piper boabe, 5-6 foi dafin, sare de mare, cateva capatani de usturoi, marar uscat.
Preparare:
Legumele care se pun la murat trebuie sa fie proaspete si sanatoase, bine spalate. Conopida se rupe buchetele, telina, varza si sfecla se taie in sferturi, morcovii se taie rondele, cataii de usturoi se curata si se pun printre legumele asezate in straturi. La fel si condimentele.
Apa se pune la fiert cu sare, cate o lingura de sare la litrul de apa. Se da in cateva clocote apoi se toarna fierbinte peste legume pana se umple butoiul. Se tine butoiul la temperatura camerei timp de 2 zile, apoi se duce la rece, in pivnita.
Butoiul trebuie sa fie in permanenta plin, daca mai scade lichidul se completeaza cu saramura.
Incearca si Ciuperci murate!