Ingrediente zacusca : 1,5 kg ciuperci champignon, 50 buc gogosari, 2 kg rosii, 20 boabe de piper, 1 kg ceapa, 1 l ulei, 2 foi de dafin.
Preparare:
Ceapa se toaca marunt, ciupercile se curata, se taie lamele si se pun la calit in ulei.
Gogosarii se coc, se presara cu sare si se lasa acoperiti 15 min, pentru a se curata mai usor. Se curata de samburi si se toaca marunt, apoi se adauga peste ceapa si ciupercile calite.
Rosiile se tin 30 secunde in apa clocotita, pentru a indeparta cu usurinta pielita, apoi se dau prin masina de toocat si se adauga peste celelalte legume.
Se fierbe la foc domol pana scade zeama, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca de vas. Se adauga sare, piper si foile de dafin.
Se pune fierbinte in borcanele spalate si uscate, se acopera cu putin ulei ( o lingura la fiecare borcan). Borcanele se acopera cu celofan sau cu capac. Se acopera cu o patura si se lasa sa se raceasca treptat, circa 48 de ore. Se scot numai dupa ce s-au racit foarte bine.