Ingrediente – 10 portii: 1/3 cana de ulei (de preferat de rapita), un ou, un albus de ou, o cana de zahar, o cana si jumatate de piure de banane (banane pasate), 1/3 cana de lapte batut, 2,5 cani faina de patiserie, o lingurita praf de copt, o lingurita de sare.
Pentru umplutura: o lingurita praf de gelatina, o lingurita apa rece, 3/4 cana lapte degresat, 2 linguri zahar, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1/2 cana smantana pentru frisca, 2 banane pentru ornat.
Preparare:
Tort
Incalziti cuptorul. Captusiti o forma de tort cu hartie pentru copt.
Intr-un castron mare se amesteca, cu mixerul sau cu telul, ouale, zaharul si uleiul.Se adauga piureul de banane, laptele batut si vanilie. Se adauga treptat si faina cu praful de copt, amestecand cu o lingura pana la omogenizare. Se coace 20-25 min, apoi se lasa la racit.
Pentru crema: se dizolva gelatina in apa si se amesteca. Se adauga laptele si 2 linguri de zahar si se pune la foc mic, amestecand pentru a dizolva gelatina. Se adauga vanilie si se transfera intr-un bol care se tine la rece, in frigider, pana devine de consistenata albusului de ou (40-45 min), amestecand des.
Adaugati smantana in amestecul de lapte si bateti pana se obtine frisca. Se tine la rece 30 min.
Tortul /blatul se taie in 2 , apoi se umple cu frisca si se decoreaza cu felii de banana.