Aproximativ 19 barmani din toata tara au participat miercuri la cea de a doua etapa de calificare din circuitul Bar Master Competition, liga de bartending profesionist organizata de Food & Bar Magazine. Valentin Luca isi continua seria de reusite, el fiind cel care a ocupat locul intai si in cea de a doua etapa de calificare a ligii Bar Master Competition, desfasurata aseara la restaurantul Champions (JW Marriott) din Bucuresti. Valentin, care este campionul en-titre al acestei competitii, a inceput in forta noul sezon, castigand locul intai si in etapa precedenta, desfasurata la Mamaia.
Asa cum a obisnuit deja, brasoveanul si-a surclasat concurentii la Working & Exhibition Flair, iar punctajul bun obtinut la proba de Mixology i-au adus din nou locul intai. “Nu am mai castigat pana acum doua etape consecutive”, ne-a spus Vali Luca imediat dupa concurs. “Ma bucur ca am acumulat puncte in clasamentul general si imi doresc foarte mult sa plec in Suedia, la trainingul Absolut Akademi, care se acorda pentru locul intai din finala. La proba de Mixology m-am descurcat mai bine decat anul trecut. De altfel, vreau sa ma pregatesc foarte atent la toate probele Open pentru ca acestea iti pot aduce punctele decisive”.
Pe locurile urmatoare s-au clasat Liviu Croitoru si Claudiu Campo, urmati de Ionut Ivanov si Razvan Dinu. Proba Open din aceasta etapa Mixology a fost castigata de Bogdan Costiniu, care va fi recompensat pe langa premiul in bani si cu un training la Beefeater Gin School din Londra. Se pare ca Bogdan s-a abonat la castigarea probelor Open, dupa ce si in prima etapa a dovedit ca este cel mai bun in proba de Speed Opening, o specialitate personala.
In prima proba din aceasta etapa, Mixology, concurentii au avut la dispozitie cinci minute pentru a prepara un cocktail original creatie proprie, in trei exemplare. Juriul a punctat gustul, aspectul, creativitatea si folosirea corecta a tehnicilor si ustensilelor de bar.
Pentru cea de a doua proba, Working & Exhibition Flair, barmanii au avut de pregatit doua bauturi si de desfacut/turnat o sticla de bere in sase minute. Prima bautura Havana Bana a trebuit preparata folosind doar tehnici de Working Flair, iar a doua bautura Flavour Mojito prin tehnica Exhibition Flair. S-au punctat tehnicitatea, varietatea, originalitatea, prezenta scenica si impresia generala. Barmanii au pierdut puncte pentru stropiri, turnari incorecte, proceduri improprii, spargeri, ingrediente lipsa sau chiar miscari cu sticle goale.
Jurizarea Bar Master Competition este asigurata de trei barmani cu o solida experienta in acest tip de competitie: Marius Gogoasa, Costin Bucur si Costin Gogoasa. Componenta juriului a ramas neschimbata in ultimii ani, cei trei formand o echipa bine sudata, respectata de concurenti.
Partenerii Bar Master Competition 2009 sunt Havana Club, Marie Brizard, Rocchetta, Carlsberg si Granini. Concursul este supervizat si jurizat de Exquisite Bar Solutions, iar partener media al evenimentului este publicatia saptamanala Sapte Seri.
Organizarea competitiei
Bar Master Competition este liga nationala de bartending profesionist organizata de Food & Bar Magazine. Scopul acestui concurs este acela de a oferi un mediu competitional corect si provocator tuturor barmanilor din Romania. Prima editie a ligii a fost organizata in 2006, fiind cel mai mare concurs de acest tip din Romania.
Liga este alcatuita din patru etape de calificare si finala. In cadrul fiecarei etape, barmanii concureaza in diverse probe specifice, pentru a acumula puncte si a accede in finala.
Incepand din acest an, BMC se desfasoara in format Open, ceea ce va permite concurentilor sa participe doar la proba tehnica din etape (speed opening, mixology, speed pouring sau speed service), avand astfel sansa sa castige proba respectiva si premiul special alocat.
Punctele acumulate in sistemul Open nu sunt luate in calcul in clasamentul general. Concurentii care vor sa acumuleze puncte in clasamentul general si sa intre in finala sunt obligati sa participe in ambele probe ale etapei in care sunt prezenti (pot participa in toate etapele pentru un clasament mai bun, dar nu exista un numar minim impus de etape).
Clasamentul final va fi dat de suma punctelor acumulate in etapele de calificare (inclusiv calificarile din finala) si punctele acumulate in proba Free Style Show.
Barmanul care acumuleaza cel mai bun punctaj va fi declarat campionul Romaniei in bartending. Separat, se va acorda titlul de Cel mai bun barman in Free Style pentru concurentul care se claseaza pe primul loc in aceasta proba a finalei.
Mai multe informatii despre Bar Master Competition puteti afla accesand www.foodandbar.ro, unde pot fi gasite toate detaliile despre aceasta competitie.