Sanatate

Mierea, ingredient pentru gătit

Mierea, cel mai natural îndulcitor, este un ingredient complet, potrivit atît pentru consumul individual, cît şi pentru gătit.

Spre deosebire de alte substanţe de îndulcire, mierea conţine diverse cantităţi de minerale, vitamine, aminoacizi şi antioxidanţi, aceştia din urmă găsindu‑se mai mult în mierea mai închisă la culoare. În plus, are un conţinut ridicat de carbohidraţi ce oferă energie, deşi o linguriţă de miere are 64 de calorii. Mierea se numără printre puţinele alimente ce nu au colesterol şi, în plus, conţinutul de sodiu este mai mic de doi la sută. Mierea este indicată diabeticilor şi este folosită de mii de ani ca remediu împotriva răcelii, pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a părului, dar şi pentru consum.

Înlocuitor al zahărului

ÃŽnlocuirea zahărului cu mierea în bucătărie este o alegere pe cît de delicioasă, pe atît de sănătoasă. Frunzărind o carte de bucate veÅ£i constata că sînt din ce în ce mai multe reÅ£ete cu miere. De la dulciuri ÅŸi prăjituri ÅŸi pînă la sosuri savuroase, orice reÅ£etă pentru care este nevoie de zahăr poate fi “adaptată” în aÅŸa fel încît gustul dulce să fie dat de miere.

În ceea ce priveşte condiţiile de depozitare, mierea se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Refrigerarea cauzează cristalizarea sau, în termeni populari, zaharisirea mierii, un proces care poate fi evitat. Dacă mierea s‑a zaharisit, puneţi borcanul într‑un recipient plin cu apă călduţă şi amestecaţi pînă se dizolvă cristalele.

Atunci cînd vreţi să înlocuiţi zahărul cu mierea, e bine să ştiţi cîteva sfaturi practice. În primul rînd, ţineţi cont de faptul că mierea are o putere de îndulcire mai mare decît cea a zahărului, prin urmare cantitatea folosită trebuie să fie mai mică. Atunci cînd folosiţi prima dată miere la gătit înlocuiţi doar jumătate din cantitatea recomandată de îndulcitor. Astfel vă veţi obişnui cu mierea şi veţi învăţa care este cantitatea potrivită pentru fiecare reţetă.

Sfaturi practice

Cînd gătiţi cu miere, pentru a măsura corect cantitatea pe care urmează să o folosiţi, ungeţi cana gradată cu puţin ulei. Astfel, se va scurge din recipientul de măsurat exact cantitatea de care aveţi nevoie.

În plus, avînd în vedere faptul că mierea conţine aproximativ 18 la sută apă, trebuie să reduceţi cantitatea de lichid folosită la gătit, utilizînd un sfert de cană de apă la o cană de miere. Acest ingredient dă prăjiturilor şi pîinii o prospeţime deosebită, care nu poate fi obţinută dacă preparatele sînt făcute cu zahăr. Reţetele care în mod tradiţional se pregătesc cu zahăr au nevoie şi de alte adaptări. De exemplu, temperatura de coacere trebuie scăzută cu 25 de grade, pentru a se evita arderea preparatului. Dacă adăugaţi un vîrf de praf de copt în reţetele pentru care nu este nevoie de lapte sau smîntînă veţi neutraliza aciditatea care poate face ca preparatul să se ardă.

Folosirea mierii în băuturi

Mierea este mai mult decît un înlocuitor al zahărului pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei. Ea poate fi integrată într‑o alimentaţie sănătoasă, folosindu‑se la ceaiuri calde sau reci. Dacă adăugaţi o frunză de mentă sau bucăţi de fructe într‑un ceai îndulcit cu miere, băutura va deveni şi mai interesantă şi nutritivă.

În general, sucurile naturale de fructe sînt dulci. Dacă amestecaţi fructele cu lapte sau iaurt, pentru a prepara un cocteil dulce, puteţi adăuga miere ca îndulcitor suplimentar. Ea poate fi utilizată pentru îndulcirea băuturilor din soia.

O linguriţă de miere dizolvată în apă fierbinte este o bază potrivită pentru băuturile consumate ca remedii naturale împotriva diverselor afecţiuni sau pentru menţinerea sănătăţii. Pentru a da un plus de aromă băuturilor, puteţi combina miere cu suc de lămîie, scorţişoară sau ghimbir.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *