MUZICA

Ziua VAYA CON DIOS LA SMART FM pe 13 octombrie

SMART FM sarbatoreste revenirea trupei Vaya con Dios in Romania

What’s a Woman“, „Nah Neh Nah“, „Don’t Cry for Louie“, „Puerto Rico“, „Heading for a Fall“, „Just a Friend of Mine“, „Don’t Break My Heart“…sau mai bine spus, Vaya Con Dios! Trupa revine in Romania, pe 13 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti, intr-un eveniment organizat de Events.

Povestea Vaya con Dios a inceput in Belgia acum mai bine de douazeci de ani. Anii `80 reprezentau epoca la care vocea solistei Dani Klein putea fi auzita in diverse spoturi radio sau in cluburi obscure, ca solista a trupei indie Arbeid Adelt. O epoca la care succesul se lasa asteptat. Pana cand Dani Klein, alaturi de chitaristul Willy Lambregt si contrabansistul Dirk Schoufs hotarasc sa puna bazele unei noi trupe. Impartaseau aceleasi gusturi muzicale: jazzul, opera si muzica gypsy… genuri nu foarte apreciate in acea vreme la Bruxelles. Noua trupa se numea Vaya Con Dios („Du-te cu Dumnezeu“), un nume provenit din limba spaniola, preluat dintr-un documentar TV despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri marete de viitor – isi propunea pur si simplu sa vada cum suna atunci cand amesteci rockul cu ritmurile latine, blues-ul, flamenco-ul si sansonetele…

Cu albumul „Night Owls“ din 1990, Vaya con Dios ajunge sa vanda milioane de albume. Influentele spaniole s-au resimtit din plin pe primele doua albume ale trupei, ce contineau piese devenite hit-uri in intreaga lume: „Puerto Rico“, „Don’t Cry For Louie“, „Nah neh nah“. Muzica lor era o adevarata gura de aer proaspat in comparatie cu mainstream-ul anilor `80: avea culoare, soul, pasiune si fler. Vocea lui Dani parea desprinsa din alte filme: cantareata de blues sau diva din Detroit, nicidecum o femeie cu capul pe umeri din Bruxelles.

Sub presiunea celebritatii, insa, trupa incepe sa se destrame. Willy Lambregt paraseste trupa; Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scena si de viata, pleaca de asemenea din Vaya con Dios si moare la scurt timp. Devastata, Dani isi strange fortele si lanseaza solo tulburatorul „Time Flies“, urmat de un alt album la fel de melancolic, „Roots & Wings“. Dupa care se asterne o tacere indelungata… pauza in care isi reface fortele, petrece timp cu prietenii si familia, calatoreste foarte mult, isi cumpara o casa in Andaluzia, studiaza psihanaliza, psihologia si literatura si chiar se inscrie la universitate.

Reintoarcerea la muzica se produce in 1999, cu albumul „Purple Prose“, si apoi, si mai hotarat, in 2004 cu „The Promise“, care include hiturile „Je l’aime, Je l’aime“ si „Don’t Deny“. In 2006 este lansat cel mai semnificativ album al trupei, „The Ultimate Collection“. El recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care si-a mentinut popularitatea, de-a randul anilor, in randul a milioane de fani europeni.

Va invitam sa ascultati la SMART FM melodiile superbe ale celor de la Vaya con Dios, un remember inainte de concert!

SMART FM 107.3 – un radio care te descopera!

www.smartfm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *