LifeStyle

ZIUA TERREI pe NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL ITI DA O SAPTAMANA DE GANDIRE LA PROBLEMELE SI STAREA PLANETEI
Nu pierde premierele documentarelor din SAPTAMANA PAMANTULUI (20 – 24 aprilie, de la 18:00)

In zonele extreme ale Terrei, ghetarii si calotele glaciare se desprind si se ndreapta spre oceane cu viteze alarmante. In vreme ce cercetatorii se intrec in a prevedea consecintele globale ale cresterii nivelului oceanului planetar, fotograful de renume international James Balog risca totul pentru a surprinde fenomenul pe film. Munca sa se concentreaza asupra celor mai importante intrebari cu care cercetatorii stiintifici s-au confruntat vreodata: cat de rapid se vor topi ghetarii si calotele glaciare? Ce inseamna acest lucru pentru omenire?

Avnd premiera in data de 20 aprilie, de la ora 18:00, GHETURI IN PERICOL face parte din documentarele speciale difuzate de National Geographic Channel cu ocazia Zilei Terrei. Filmul prezinta studiul fotografic realizat de Balog, cel mai mare studiu fotografic incercat vreodata asupra criosferei cuprinznd cele mai reci regiuni ale planetei unde apa se gaseste doar n stare solida. Folosind 26 de camere cu intervalometru pentru a fotografia ghetarii din emisfera nordica, Balog seteaza inregistrarea cadrelor din ora-n ora in timpul zilei timp de trei ani. Obtinnd sute de mii de cadre, Balog realizeza un studiu geologic fara precedent privitor la schimbarile ghetii.

Obiectivul lui Balog surprinde intregul peisaj de gheata in miscare pentru prima oara in istoria moderna a omului, gheata suferind o remarcabila transformare. Oamenii de stiinta prezic faptul ca, in urmatorii 50-100 de ani, muntii de gheata ai lumii vor disparea complet. Dar, pe fondul incalzirii globale, cea mai mare intrebare este cum vor reactiona calotele glaciare din Groenlanda si Antarctica. Aceste masive depozite de gheata contin aproximativ 75% din apa dulce a planetei.

In Groelanda, Balog se alatura glaciologilor care realizeaza masuratorile de teren pentru a analiza mecanica complexa ce pune in miscare aceste blocuri de gheata. Cativa dintre cei mai mari ghetari ai Groenlandei calatoresc zilnic pe distante cat un teren de fotbal si arunca in ocean miliarde de tone de gheata n fiecare an. Pentru a inregistra procesul de topire in actiune, Balog cerceteaza pina in straturile foarte adanci ale ghetarilor cobornd in rapel in crevasele formate in calota de mii de metri grosime sau escaladnd vaste canioane de gheata, sculptate de curentii violenti de apa topita.

Pe masura ce datele din teren sunt acumulate, cea mai mare surpriza pentru cercetatori este sa constate ca topirea se petrece intr-un ritm mult mai rapid dect prevazut vreodata. Pe parcursul secolului urmator, se asteapta ca topirea ghetarilor lumii sa duca la cresterea nivelului oceanului planetar cu aproximativ un metru inundand mari orase si dislocand milioane de oameni din regiunile costale. Schimbarile de asemenea magnitudine isi manifesta consecintele totale pe durata a mii de ani, dar fotografiile lui Balog sunt o dovada ca aceste transformari epocale ar putea avea loc chiar sub ochii nostri.

Premierele National Geographic Channel difuzate cu ocazia Zilei Terrei mai includ:

RAPORT: TERRA (miercuri, 22 aprilie, 18:00)
Anul trecut a adus schimbari uriase pentru planeta noastra de la cutremure si uragane ingrozitor de violente pna la descoperiri incurajatoare de noi creaturi si specii scapate de pericolul extinctiei. In China, un cutremur masiv a ucis 70.000 de oameni si a lasat fara case cinci milioane de oameni, vibratiile pamantului fiind resimtite pana in capitala Beijing, la 1500 de kilometric distanta. Taifunurile si uraganele au devastat zonele costale, ucigand aproximativ 130.000 de oameni in Myanmar si remodelnd coasta SUA. Analizand aceste superfurtuni, cercetatorii identifica o legatura surprinzatoare intre uraganele din oceanul Atlantic si furtunile cu fulgere abatute asupra regiunilor inalte din Africa de Est. In Africa, oamenii de stiinta au localizat o populatie, necunoscuta anterior, de 125.000 de gorile de campie vestica reprezentnd triplul numarului cunoscut de gorile din salbaticie. In Indonezia, cercetatorii au descoperit o primata ce nu mai fusese vazuta de 85 de ani, iar in Amazon s-a descoperit o noua si stranie specie de furnica.

ZILE GRELE: OCEANUL
CAPTURA PERICULOASA (joi, 23 aprilie, 18:00)
In Ghana, o natiune din vestul Africii, babuinii maslinii devasteaza recoltele si terorizeaza satenii. In josul coastei, in Namibia, un teritoriu pentru pescuit candva infloritor este astazi imbacsit de mirosurile de putrefactie provenite din adancurile oceanului, eliberand in aer gaze cu efect de sera. Acestea si alte evenimente sunt legate de o singura activitate pescuitul excesiv. In ultima vreme, a devenit tot mai clar ca cerintele noastre uriase de la oceane afecteaza viata chiar dincolo de mal, inclusiv sistemele Terrei de sustinere a vietii. Am putea sa reducem presiunile generate de pescuit, sa refacem resursele de peste si sa protejam habitatele oceanice in timp util pentru a asigura sanatatea vietii marine, a celei terestre Si, in consecinta, a noastra?

ZILE GRELE: OCEANUL
SECRETE MURDARE (vineri, 24 aprilie, 18:00)
Cercetatorii si locuitorii planetei se straduie sa gaseasca rezolvarea unor mistere ngrijoratoare ce se petrec pe malurile rurilor, in estuare, insule si in mare. Salaul dungat din SUA este rapus de bacterii piogene. Albatrosii sufera de inanitie in Hawaii. Recifurile de corali sunt afectate ca urmare a atacurilor tot mai accentuate ale unor elemente contaminatoare invizibile. Intre timp, un xenoestrogen cunoscut isi face aparitia in rulete, rauri si alte corpuri de apa, putand pune in pericol sanatatea animalelor si oamenilor. Ceva nu este in regula cu apa noastra, iar expertii sunt intr-o cursa contra cronometru pentru a gasi indicii si a formula solutii pe termen lung.

GHETURI IN PERICOL este produs de National Geographic Channels International de National Geographic Television. Noel Dockstader este producator pentru National Geographic Television. Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut pentru NGCI.

RAPORT: TERRA este produs pentru National Geographic Channels International de National Geographic Television. Kris Kral este producator pentru National Geographic Television. Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut pentru NGCI.

ZILE GRELE: OCEANUL este produs pentru National Geographic Channels International de Sea Studios Foundation. Mark Shelley este producator executiv pentru Sea Studios Foundation. Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut pentru NGCI.

National Geographic Channels International (NGCI) invita telespectatorii sa regndeasca modul n care vad televiziunea Si lumea prin programe inteligente Si inovative. Companie detinuta de National Geographic Television (NGT) Si FOX Entertainment Group, NGCI contribuie la misiunea Societatii National Geographic de a explora, conserva Si educa prin cele cinci canale ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure Si Nat Geo Music.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture ntre NGT Si Fox Cable Networks Group) este disponibil n 270 milioane de case, n 166 de tari Si n 34 limbi.
natgeo@natgeochannel.ro
http://www.natgeotv.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *