Evenimente

Ziua nationala a Romaniei in Spania

Asociatiile romanesti din Madrid si imprejurimi, organizeaza la Alcala de Henares, in data de 29 noiembrie 2008, o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Romanii stabiliti in Spania sunt invitati sa participe la un inedit spectacol de strada cu marionete, sustinut de trupa Teatrului Masca. Marionete reprezentand tarani din diverse zone ale Romaniei danseaza si invita la dans spectatorii. Bazat pe discursul nonverbal, spectacolul “La romani” evoca momente semnificative din viata satelor romanesti: mersul la biserica, hora de la pranz, nunta, dansul traditional de purificare – “calusul”. Coloana sonora cuprinde melodii populare cunoscute, care invita publicul sa ia parte la sarbatoare.

Programul zilei va incepe cu muzica si dansuri populare in interpretarea Ansamblului Doina Motului din Campeni, judetul Alba. De asemenea, in standuri special amenajate, patru mesteri populari vor expune lucrari de arta populara (olarie, tesaturi, lemn).

Comunitatea romanilor din Spania ajunge la aproape un milion de persoane, situandu-se in acest moment pe locul doi, din punct de vedere numeric, printre comunitatile straine din peninsula iberica. In regiunea Madridului locuieste cea mai numeroasa comunitate de romani, care se ridica la peste 150.000 de persoane. In Alcala de Henares locuiesc peste 15.000 de romani.

ICR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *