LifeStyle

Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

Pe data de 8 mai, Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii prin acţiuni care vor atrage atenţia populaţiei asupra schimbărilor climatice şi a numărului tot mai mare de persoane afectate de dezastre naturale.

In anul 2007, 201 milioane de persoane – sau o persoană din 33 de pe planetă – au fost afectate de dezastre naturale, reprezentând o creştere de 40 % faţă de 2006. Ca răspuns la aceasta, Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a sporit Fondul de Urgenţă pentru Dezastre de la 10 milioane de Franci elveţieni la 25 de milioane, pregătind mai mult personal internaţional şi regional pentru dezastre şi încheind parteneriate pentru a dezvolta informaţiile despre climă şi tehnologiile de avertizare timpurie.

Anul trecut în România, 1207 persoane şi 22 000 de hectare de teren din 605 localităţi au fost afectate de inundaţii, alunecări de teren sau înzăpeziri. Crucea Roşie Română a intervenit în 35 de judeţe cu ajutoare umanitare şi servicii specifice în caz de dezastre, în valoare de 4 121 674 RON.

“Schimbările climatice ne afectează pe toţi, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Numărul în creştere al zonelor afectate de inundaţii şi secetă din ultimii ani din România, este unul din subiectele care preocupă în mod deosebit Crucea Roşie Română. Pe lângă ajutorul umanitar acordat persoanelor afectate de calamităţi, Crucea Roşie desfăşoară programe de pregătire a populaţiei pentru eventualitatea unor dezastre“, a declarat preşedintele Crucii Roşii Române, doamna Mihaela Geoană.

Începând din 2005, Crucea Roşie Română a demarat “Campania Naţională de Prevenire a Dezastrelor”, al cărei obiectiv principal este îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a comunităţilor expuse riscurilor de dezastre. În cadrul acestei campanii, mii de oameni au beneficiat de suport informaţional şi material pentru a dezvolta o adevărată „cultură a prevenirii dezastrelor” (Detalii: www.crucearosie.ro sau www. preveniredezastre.ro).

InfiinÅ£ată în 1876, Crucea RoÅŸie Română, membră a MiÅŸcării InternaÅ£ionale de Cruce RoÅŸie si Semilună RoÅŸie, este o organizaÅ£ie umanitară de interes naÅ£ional, bazată în principal pe voluntariat. Condusă în activitatea sa umanitară de Principiile Fundamentale ale MiÅŸcării – Umanitate, ImparÅ£ialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate – Crucea RoÅŸie Română contribuie la alinarea ÅŸi prevenirea suferinÅ£ei sub toate formele, protejează sănătatea ÅŸi viaÅ£a, asigură respectul faţă de demnitatea umană, fără a face nici o discriminare legata de naÅ£ionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă militară, socială sau politică. Principalele domenii de activitate sunt: pregatirea pentru intervenÅ£ie în caz de dezastre, educaÅ£ia pentru sănătate, difuzarea dreptului internaÅ£ional umanitar ÅŸi a valorilor umanitare. Pentru mai multe informaÅ£ii accesaÅ£i www.crucearosie.ro.

www.crucearosie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *