Evenimente

Ziua InternaÅ£ională a Copiilor DispăruÅ£i – 25 mai

Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor. Bucureşti, 25 mai 2009 Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009 au fost declaraţi dispăruţi 3.084 de copii, dintre care peste 95% au plecat de acasă din proprie iniţiativă.

„În calitatea sa de membru al FederaÅ£iei Europene pentru Copiii DispăruÅ£i si ExploataÅ£i Sexual – Missing Children Europe, SalvaÅ£i Copiii se alătură celorlaltor 22 de organizaÅ£ii neguvernamentale din 16 ţări membre UE care organizează evenimente tematice ÅŸi campanii de informare referitoare la problema dispariÅ£iei copiilor. ÃŽn România este îngrijorător procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie. ÃŽn consecinţă, este foarte important să derulăm o campanie de informare asupra motivelor care îi determină pe copii să plece de acasă, de conÅŸtientizare a riscurilor la care se expun ÅŸi de identificare a mijloacelor de prevenire ÅŸi diminuare a fenomenului” , declară Gabriela Alexandrescu, PreÅŸedinte Executiv SalvaÅ£i Copiii România.

Anul acesta campania include o dezbatere publică la care vor participa elevi, părinţi, profesori din şcoli şi licee, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai partenerilor – Inspectoratul General al
Poliţiei Române, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Evenimentul are loc pe data de 25 mai 2009 (orele 12-14), la Clubul Ţăranului Român şi are ca punct de plecare o piesă de teatru-forum pusă în scenă de tineri voluntari ai Salvaţi Copiii. Participanţii au posibilitatea de a se implica activ în găsirea de soluţii reale la problemele de zi cu zi, ce pot reprezenta un risc pentru fuga copiilor de acasă: neînţelegerile cu părinţii, dorinţa de aventură, insuficienta cunoaştere a riscurilor etc.

Campania se desfăşoară la nivel naţional şi în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, prin activităţi de informare în şcoli şi licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanţi ai instituţiilor şi campanii stradale, organizate de filialele Salvaţi Copiii România.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale, numărul total de dispariţii sesizate în ultimul an (3.084 de cazuri) se datorează în proporţie de 95% plecărilor voluntare ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire, 3-4% din cazuri reprezentând dispariţii accidentale (rătăciri, înec, accidente) şi 1% dispariţii inexplicabile. În 168 de cazuri din cele 3.084 sesizate sunt implicaţi copii cu vârste de până în 10 ani.

În aceeaşi perioadă (30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009), au fost găsiţi un număr de 3.118 minori dispăruţi, dintre care 174 cu vârste până în 10 ani. Conform aceloraşi surse, la data de 15 aprilie 2009 se aflau în evidenţă un număr de 354 de minori dispăruţi, faţă de care poliţia desfăşoară activităţi specifice în vederea găsirii. Din acest număr total de 354 de copii dispăruţi, 80 sunt cu vârste până în 10 ani iar 68 nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceşti copii având între 7 şi 26 de plecări voluntare.

„Dacă pe segmentul de vârstă de până la 14 ani predomină dispariţiile în rândul băieţilor, pe segmentul 14-18 ani numărul fetelor care pleacă de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decât al băieţilor. Acestea reprezintă un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existând riscul de a fi atrase în reţele de traficanţi şi obligate să se prostitueze” declară Comisar-Şef Adrian Dumitrescu, Şef Serviciu Urmăriri, Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Cei cu vârste mici, sub 14 ani, au o situaţie caracterizată prin absenteism şcolar şi neajunsuri în familie şi se expun riscurilor de a ajunge să cerşească şi să comită infracţiuni pentru a-şi asigura existenţa” continuă Comisar-Şef Adrian Dumitrescu. Conform deciziei Comisiei Europene, autorităţile române vor aloca dispariţiilor de copii numărul special 116.000, aşa cum toate ţările membre EU au obligaţia să o facă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *