Sanatate

Ziua europeana a informarii privind antibioticele :: O initiativa europeana de sanatate

La initiativa Comisiei Europene toate statele membre celebreaza azi 18 noiembrie 2008 pentru prima data Ziua Europeana a informarii privind antibioticele.

Romania se alatura azi eforturilor europene de a aduce in atentia publicului larg problematica rezistentei la antibiotice in contextul actual al consumului irational si incorect al antibioticelor.

Ziua europeana a informarii privind antibioticele este o initiativa de sanatate publica cu scopul de a creste constientizarea privind rezistenta la antibiotice si de a furniza informatii privind modul in care lumea medicala si societatea civila pot contribui la asigurarea unui viitor mai sanatos, cu antibiotice.

In anul 2008, Ziua europeana a informarii privind antibioticele se focalizeaza specific pe necesitatea ca fiecare dintre noi, fie ca suntem medici sau pacienti sa depunem eforturi pentru utilizarea antibioticelor numai atunci cand este strict necesar.

Utilizarea nenecesara include :

– luarea antibioticelor fara prescriptie de la medic,

– autoadministrarea antibioticelor pentru a trata o infectie virala ca raceala sau gripa,

– administrarea incompleta a tratamentului cu antibiotice prescris de medic.

Cand le sunt prescrise antibiotice, pacientii trebuie sa urmeze strict instructiunile medicului si sa faca tot tratamentul, chiar daca incep sa se simta mai bine inainte de a il termina.

Primul Raport epidemiologic la nivel European din 2007 arata ca numarul bacteriilor rezistente la antibiotice este in crestere.

Din studiile realizate pana in prezent in Romania se constata ca aproximativ 30% din pacientii care se interneaza in spitale au de fapt infectii cu germeni multirezistenti la antibiotice.

Eforturile nationale pentru utilizarea rationala a antibioticelor intr-un numar de tari din UE au avut ca rezultat scaderea nivelurilor de rezistenta. Diferente semnificative intre tari sunt vizibile, atat in ceea ce priveste consumul de antibiotice, cat si rezistenta la antibiotice, populatia din tarile sud-europene consumand in medie de pana la trei ori mai multe antibiotice decat populatia din nordul Europei. Acest fapt sugereaza ca antibioticele sunt utilizate frecvent in scopuri gresite sau in exces, ceea ce favorizeaza dezvoltarea si raspandirea bacteriilor unor bacterii rezistente periculoase.

Ce evenimente au loc in Romania pentru celebrarea Zilei europene a constientizarii privind antibioticele ?

• Conferinta de presa cu expertii din domeniul microbiologiei, bolilor infectioase si sanatate publica – 18 noimebrie

• Constituirea unui Comitet National pentru monitorizarea rezistentei antimicrobiene si a consumului de antibiotice implicand medici, farmacisti, medici veterinari si dentisti

• Realizarea unui site web special destinat pentru problematica antibioticelor si a rezistentei la antibiotice www.ms.ro

• Editoriale in revistele medicale nationale

• Brosuri si postere pentru publicul general si cadrele medicale

• Cursuri special destinate rezistentei la antibiotice sustinute de profesorii de boli infectioase, sanatate publica si microbiologie pentru studentii din universitatile de medicina, farmacie si medicina dentara

Pentru mai multe informatii despre Ziua europeana a informarii privind antibioticele va rugam accesati : http://antibiotic.ecdc.europa.eu si www.ms.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *