Concerte, Evenimente, MUZICA

Zilele Radio România Muzical în PiaÅ£a Festivalului „George Enescu” – Concerte ÅŸi evenimente în acest week-end

Radio România Muzical – Clasic, jazz&more – prezintă în Piaţa Festivalului „George Enescu” (Piaţa Revoluţiei) Zilele Radio România Muzical: 3 concerte, prezentarea colecţiei de discuri Universal Music România şi prezentarea colecţiei de carte muzicală „Contrapunct” a editurii Humanitas, invitat special fiind actorul Victor Rebengiuc.

ÃŽn zilele de 7,8 ÅŸi 9 septembrie, de la ora 20.30, trei concerte speciale:
· 7 septembrie: De la blues la jazz – o seară între prieteni.
Berti Barbera (voce, percuţie, muzicuţă) & Nicu Patoi (chitară)
Berti Barbera este cunoscutul realizator al emisiunii Taverna de la TVR1, dar şi unul dintre cei mai interesanţi muzicieni ai generaţiei sale. Cântă muzica pe care o iubeşte, fără o preferinţă anume pentru un stil, aşa încât repertoriul său se intinde de la jazz la pop şi rock.
Berti Barbera: “Îi sunt extrem de recunoscător postului Radio România Muzical pentru această a doua invitaţie de a cânta în cadrul Festivalului „George Enescu”, în Piaţa Revoluţiei; am mai cântat acolo şi acum doi ani alături de 4Given, şi ne-am bucurat de un real succes.
În 7 septembrie va fi o seară între prieteni, pentru că Nicu Patoi este un foarte bun prieten al meu, un muzician senzaţional, poate insuficient pus sub reflector. Sunt multe teme de blues, dar într-o manieră improvizatorică jazzistică; este important să-i atragem către muzica bună pe cei care trec întâmplător prin Piaţa Festivalului”.
· 8 septembrie: Muzică tradiţională argentiniană – o seară în familie.
Analia Selis, Răzvan Suma (violoncel, soţul Analiei) & Band
Analia Selis este un nume binecunoscut în show-biz-ul românesc. Absolventă a Conservatorului din Boston la clasa de canto clasic, ea a venit pentru prima oară în România în anul 2004, când a cucerit premiul al III-lea la festivalul Cerbul de Aur. De atunci a lansat două albume care s-au bucurat de mare succes în rândul publicului românesc. Este căsătorită cu violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cele mai importante nume de interpreţi din generaţia tânără românească.
Deşi au mai cântat împreună pe scenă, concertul din 8 septembrie este unul în premieră pentru familia Suma. Odată pentru că repertoriul abordat de ei este total inedit, Analia Selis prezentând muzică autentic argentiniană, nu prelucrări în stil pop după muzica latino, şi în al doilea rând, pentru că Răzvan apare pentru prima oară pe scenă ca membru al trupei Analiei Selis.
Analia Selis: „Este un proiect special şi ne bucurăm de ideea celor de la Radio România Muzical care ne-au invitat să susţinem acest concert. Va fi o seară dedicată muzicii pe care şi eu şi Răzvan o iubim foarte mult, muzica ce reprezintă cel mai bine Argentina şi pe care noi o cântăm în mod obişnuit acasă. Şi bineînţeles, am ales repertoriul gândindu-ne la public şi la ceea ce credem că îi va plăcea”.
Răzvan Suma: „Pe lângă ceea ce poate se cunoaÅŸte la noi – tangoul, milonga -, vor fi multe melodii folclorice argentiniene în concertul nostru, ceea ce credem că publicul românesc va aprecia”.
· 9 septembrie: Romanian Jazz – o seară cu şi despre tineri.
Pedro Negrescu Quartet
Contrabasistul Pedro Negrescu este un obişnuit al cluburilor de jazz bucureştene; talentul şi trăirea sa scenică l-au transformat într-unul dintre cei mai căutaţi jazzmani români. În prezent doctorand al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Pedro Negrescu are serioase studii şi în zona muzicii clasice. Deşi cântă jazz din 1990, şi-a înfiinţat propria formaţie în 2002. În 9 septembrie, va prezenta un program alcătuit exclusiv din lucrări proprii

În data 7 septembrie, de la ora 17.00, Radio România Muzical prezintă în Piaţa festivalului colecţia de CD-uri şi DVD-uri cu muzică clasică a concernului Universal Music, prin reprezentanţa sa din România. Interpreţii care apar pe CD-urile Universal Music sunt, printre alţii, celebrii Herbert von Karajan, Karl Böhm, Angela Gheorghiu, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti.
Prezentarea este realizată de Cristina Comandaşu, realizatoarea emisiunii de actualitate discografică Music Box de la Radio România Muzical.

În 9 septembrie, de la ora 17.00, Radio România Muzical prezintă colecţia „Contrapunct” a editurii Humanitas, una dintre cele mai interesante apariţii editoriale din zona cărţii despre muzică.
Actorul Victor Rebengiuc, un prieten al muzicii şi al cărţilor, va vorbi despre această colecţie şi va citi câteva dintre fragmentele pe care le consideră cele mai interesante. Colecţia „Contrapunct” cuprinde până în momentul de faţă 6 titluri: Ceaikovski de Nina Berberova; Bach, o viaţă ieşită din comun de Davitt Moroney; Mozart, drumuri şi cânturi, de André Tubeuf; Scrisorile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Scurta cronică a Anei Magdalena Bach şi Beethoven văzut de contemporani de Jacques Gabriel Proud’homme.

ÃŽn cele două zile, expoziÅ£ia cu vânzare este deschisă între orele 17.00 – 22.00 la standul Radio România Muzical din PiaÅ£a Festivalului „George Enescu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *