LifeStyle, Sanatate

Zahărul, nociv pentru sănătate

Zahărul, nociv pentru sănătate

Zahărul aproape că a ajuns un aliment de bază, dar foarte rar se spune şi despre efectele nocive ale consumului de dulciuri.România are în statistici peste 500.000 de diabetici.

După modul în care se obÅ£ine, zahărul rafinat, numit ÅŸi zahăr alb, este o substanţă de semisinteză obÅ£inută, în principal, din sfeclă de zahăr ÅŸi este format dintr-o singură substanţă – zaharoza. Aici intervin multe probleme de asimilare în organism, ideea principală fiind că organismul uman a fost “programat” de la natură să digere ÅŸi să asimileze numai combinaÅ£iile complexe ÅŸi naturale de zaharuri existente în fructe. Or, o substanţă pură rezultată în urma unor procedee chimice, cum este zaharaoza, cere multe eforturi din partea organismului pentru prelucrare, fiind un adevărat ÅŸoc alimentar pentru multe organe.

Una din tulburările în lanţ produse de consumul constant de zahăr în organism este diabetul. Zahărul şi produsele zaharoase sînt cele mai mari pericole pentru pancreas. La un moment dat, epuizat de sarcina de a ajuta la metabolizarea unor mari cantităţi de zaharoză, acesta cedează, iar funcţia sa nu mai este optimă. Datorită reducerii sau absenţei secreţiei de insulină de către pancreas, scade capacitatea organismului de a mai utiliza glucidele. Aşa apare diabetul, o boală periculoasă nu atît prin ea însăşi, cît, mai ales, prin consecinţele sale: boli cardio- şi cerebrovasculare, retinopatii, polinevrită, paralizii, arteriopatii, insuficienţă renală, infecţii acute sau cronice.

Studii de ultimă oră arată că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar. Astfel, prin consumul de zahăr, organismul este predispus la infecţii, la răceli şi gripe, la sclerozarea timpurie şi fragilizarea vaselor de sînge, la gastrite şi colite, chiar şi grave tulburări de ciclu menstrual la femei.

O mare problemă creată de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului, ceea ce predispune la osteoporoză şi la tulburări de asimilare a calciului în oase. Copiii care consumă frecvent dulciuri întîmpină dezechilibre ale procesului de creştere şi fragilitate osoasă. Consumul de zahăr conduce la scăderea voinţei şi a capacităţii de concentrare.

De asemenea, zahărul predispune şi la cancer, în special cel de colon (intestin gros). S-a constatat că incidenţa cancerului de colon este de pînă la cinci ori mai mare la marii consumatori de dulciuri decît la cei care consumă dulciuri moderat sau deloc.

Nu în cele din urmă, ceea ce se ştie foarte bine, zahărul şi dulciurile sînt foarte periculoase pentru dinţi, generînd şi grăbind apariţia cariilor dentare.

Acestea fiind spuse, întrebarea este ce ar putea înlocui zahărul? Mulţi dintre noi ştim despre zaharină, dar s-a constatat că şi aceasta are anumite efecte toxice în organism, cum ar fi unele dezechilibre hormonale şi predispunerea la cancerul vezicii urinare, a celui genital şi de prostată. În multe ţări, zaharina este trecută pe lista alimentelor cu potenţial cancerigen.

Cu cîteva decenii în urmă s-a descoperit aspartamul, care a intrat rapid în sucurile de tip “light” dar ÅŸi în dulciuri. Chiar dacă iniÅ£ial s-a crezut că s-a găsit înlocuitorul ideal al zahărului, efectele nocive ale aspartamului au început să apară: palpitaÅ£ii, greaţă, dureri de cap, insomnie, nervozitate, depresie, probleme de concentrare ÅŸi chiar pierderi de memorie, tulburări de vedere ÅŸi pierderi temporare ale auzului. La acestea se adaugă predispunerea la boli ca parkinson, boala Alzheimer, scleroza în plăci, diabet ÅŸi boli tumorale. Dacă în multe ţări, aspartamul este interzis în alimente, în România, acest îndulcitor artificial este permis în continuare.

Pe plan mondial, ca înlocuitori naturali ai zahărului sînt acceptaÅ£i zahărul brut – pentru gătit, dulciuri ÅŸi toate preparatele de panificaÅ£ie, iar pentru îndulcirea unor compoturi, sucuri, ceaiuri ÅŸi altele este recomandată mierea de albine. Desigur, pe lîngă miere, o proporÅ£ie ideală a diferitelor tipuri de zaharuri uÅŸor asimilabile ÅŸi benefice pentru organism o găsim în fructele proaspete.

One Comment

  1. M-am abonat la revista de dezvoltare personala Body Mind Spirit Magazine si am primit deja primul numar. Mi-a placut foarte mult articolul “Dulcele hot al vietii”: “Studii intreprinse in America arata ca oamenii consuma in fiecare an aproape tot atat zahar cat cantaresc! Cu siguranta nici romanii nu stau mai bine. Asa ca am vrut sa aflam ce este zaharul, care e valoarea sa nutritiva si ce probleme poate cauza.”
    Va recomand sa-l cititi in nr 4 al revistei din luna septembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *