Sanatate

Zahărul, duşmanul imunităţii

Toată lumea este de acord cu faptul că zahărul nu este tocmai sănătos, dar, chiar şi aşa, cei mai mulţi dintre noi îl consumăm. Se ştie de zeci de ani că zahărul scade imunitatea. Încă din 1970 cercetătorii au descoperit că globulele albe din sînge au nevoie de vitamina C pentru a distruge bacteriile şi viruşii. Glucoza şi vitamina C au structuri chimice destul de asemănătoare. Din acest motiv, atunci cînd nivelul de zahăr din sînge creşte, glucoza şi vitamina C concurează pentru a intra în globulele albe. Cu cît creşte nivelul de glucoză, cu atît scade cantitatea de vitamina C care intră în globule. Astfel, atunci cînd consumaţi zahăr, gîndiţi‑vă la sistemul imunitar, care rămîne fără puteri. Consumul de zahăr ne aduce un pic mai aproape de apariţia unei afecţiuni. Nu contează despre ce boală vorbim, dacă este o răceală obişnuită, o afecţiune a sistemului cardiovascular, cancer sau osteoporoză, cauza este la nivel celular şi molecular şi de multe ori are legătură cu modul în care insulina controlează nivelul de glucoză din organism. Pericolele pe care le constituie pentru organism un consum obişnuit de zahăr sînt sigure. S‑a observat că zaharurile simple agravează astmul, provoacă schimbări ale dispoziţiei, ale personalităţii, hrănesc afecţiunile sistemului nervos, provoacă diabet, accelerează bolile inimii, determină apariţia pietrelor la nivelul vezicii biliare, grăbesc hipertensiunea şi adaugă artrite. Pentru că zaharurile rafinate nu conţin minerale şi vitamine, ele trebuie să consume din rezervele organismului de micro‑nutrienţi pentru a fi metabolizate în sistem. Cînd aceste depozite se golesc, este împiedicată metabolizarea colesterolului şi a acizilor graşi, avînd ca rezultate creşterea colesterolului, a trigliceridelor, ducînd la apariţia obezităţii din cauza acumulării de acizi graşi în jurul organelor şi la nivel subcutanat. Pentru că zahărul este un mare distrugător al rezervelor de minerale şi vitamine, al fibrelor şi pentru că deteriorează sistemul endocrin, majoritatea cercetătorilor îl consideră printre cauzele principale ale bolilor degenerative. Adina Rusu www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *