LifeStyle

Vot uninominal

Romania Libera publica pe site, in noua sectiune REFERENDUM & EUROALEGERI articolele din suplimentul special distribuit gratuit, impreuna cu ziarul Romania libera, marti, 20 noiembrie 2007. Citind acest supliment politic al ‘Romaniei libere’ va puteti edifica asupra celor doua propuneri de vot uninominal si puteti intelege deosebirile tehnice care genereaza efecte radical diferite in plan politic.‘Scopul pentru care ziarul nostru a realizat acest supliment a fost acela de a le prezenta cititorilor care sunt diferentele esentiale intre propunerea Guvernului si cea a presedintelui Traian Basescu in privinta tipului de vot uninominal pentru ca atunci cand vor decide sa mearga la urne pe 25 noiembrie sa stie totul, pana la ultimul amanunt. Sa fie pe deplin edificati.
Deosebirile dintre cele doua proiecte, cel pentru care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea (sistemul mixt cu compensare) si proiectul pentru care presedintele a
declansat referendumul (sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin), sunt importante’, spune Simona Popescu, Sef Departament Politic, in introducerea suplimentului.

‘Ambele incearca insa sa recladeasca relatia cetateanului cu omul politic. Cum insa nici un sistem nu garanteaza efecte miraculoase, modelul votului uninominal este o regandire a rolului partidelor politice, a conceptului de reprezentativitate, a relatiei dintre cetateni si partidele politice, a controlului cetateanului asupra reprezentarii, precum si o crestere a gradului de reprezentativitate’, explica Ioan Stanomir, expert in drept constitutional.

‘Vorbim despre un experiment social si politic ale carui efecte concrete le vom putea stabili dupa 2012’, este de parere Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale.

‘Indiferent de rezultatul votului de pe data de 25 noiembrie, vom avea vot uninominal inca din 2008? Ramane de vazut. Miza referendumului este aceea ca pentru prima data vom afla cum anume doresc cetatenii sa-si aleaga reprezentantii in Parlament. Vom vedea cum anume doresc ei schimbarea, reformarea actualei clase politice. Daca alegatorii vor prefera un control mai riguros asupra senatorilor si deputatilor si vor alege sistemul majoritar in doua tururi de scrutin, chiar daca referendumul este validat sau nu, batalia cetateanului este departe de a fi incheiata. In cazul in care se va intruni numarul necesar de alegatori, urmeaza alta batalie politica: transformarea in proiect de lege, trimiterea si impunerea lui in Parlament. Daca nu se intruneste numarul necesar de voturi, dar rezultatul este favorabil proiectului majoritar in doua tururi de scrutin, presedintele a anuntat ca va propune includerea, in proiectul pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si care asteapta promulgarea, a tuturor amendamentelor necesare pentru a transforma sistemul mixt cu compensare in sistemul agreat de populatie. Dupa care in Parlament va urma o noua infruntare politica intre taberele politice. Interesant va fi daca partidele vor actiona in acest caz potrivit dorintelor liderilor acestora sau daca, din nou, vom asista la un razboi intre doua tabere, inclusiv in interiorul formatiunilor politice. Exista si un alt risc: profitand de conjunctura, anumite forte politice vor incerca sa puna frana aplicarii sistemului uninominal, de orice fel ar fi el, inca de la alegerile din 2008. Se vor lupta pentru amanare, multi nefiind inca pregatiti sa faca fata cu adevarat noii provocari politice. In cazul in care la referendum romanii ar respinge categoric sistemul propus de presedinte, se presupune ca ar intra in vigoare proiectul Guvernului. Dar aplicarea sa din 2008 e dificila pentru ca mai sunt de pus la punct importante detalii tehnice asupra carora politicienii inca nu au cazut de acord. Insa lucrurile nu se vor opri aici pentru ca e greu de presupus ca presedintele s-ar blaza, ci, dimpotriva, si-ar intensifica efortul de convingere a electoratului in favoarea propunerii sale. Dupa aflarea rezultatului referendumului, impunerea sistemului de vot uninominal agreat de populatie depinde in primul rand de tenacitatea initiatorilor si sustinatorilor acelui proiect, de felul in care vor sti sa-si configureze majoritatea necesara pentru a-l impune.'(Simona Popescu)

www.romanialibera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *