Despre copii

Violenta la copii – prevenire si solutii

Copiii dau uneori dovada de o violenta nefireasca pentru varsta pe care o au. De la o bataie izolata cu unul dintre colegi la accese de furie zilnice si probleme de comportament social, copiii pot prezenta un anumit tip de manifestare a unui comportament violent. Care este rolul parintilor, cum poti preveni o asemenea situatie si ce solutii trebuie adoptate afli in randurile urmatoare.

Afla care sunt cauzele

Inainte de a te grabi sa iti pedepsesti copilul, incearca sa afli cauzele care il determina sa se comporte atat de violent. Incearca sa demonstreze celorlalti copii ca este puternic? Are o intentie dominatoare, isi propune sa ii “conduca” pe ceilalti? Contextul scolar (profesori severi, colegi agresivi, lipsa prietenilor) il poate determina pe copil sa fie violent, cu intentia de a se apara de un mediu ostil.

Cauzele pot pleca si de acasa. Parintii sunt la randul lor violenti, extrem de exigenti sau copilul nu are parte de afectiune. Nu poate spune parintilor ce probleme si nemultumiri are, deoarece se teme ca acestia nu il vor asculta sau nu il vor intelege. Plecand de aici, se acumuleaza frustrari pe care copilul nu le poate consuma acasa, astfel incat tensiunea interioara se manifesta la scoala si in relatiile cu ceilalti.

O alta cauza mai poate fi hiperactivitatea. Copilul prezinta un exces de energie pe care si-l consuma purtandu-se urat, lovindu-si alti colegi sau fiind nepoliticos in relatia cu profesorii.

Modelul parental

Dupa cum am specificat si in randurile de mai sus, parintii au un rol foarte important in tot ceea ce inseamna educatie, temperament, caracter si comportament. Copilul nu se formeaza independent de factorii externi, dimpotriva, felul lui de a fi reprezinta o suma a stilului de viata pe care il are, al persoanelor care traiesc in preajma lui si a situatiilor prin care trece. Iar in cazul copiilor, cea mai mare influenta o au, bineinteles, parintii.

Daca parintii sunt un model de violenta, agresivitate si nervozitate, sunt sanse foarte mari ca si copilul sa fie la fel. Copiii fac ceea ce vad si majoritatea copiaza modelul parental. Copilul devine o oglinda a parintilor si a felului lor de a se comporta in societate, iar de cele mai multe ori, problema isi are radacinile exact in mediul familial, cel mai greu de controlat de catre personaje exterioare.

Mediile cu care are contact copilul

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la mediile cu care ia contact copilul. Asa cum am spus, important este ca cel putin acasa sa aiba parte de comunicare, intelegere si o atmosfera placuta.

Urmeaza apoi mediul scolar. Cum sunt colegii? Care este atmosfera generala din clasa? Care este relatia elev-profesor? Raspunsurile la aceste intrebari iti vor oferi o viziune asupra mediului in care se dezvolta copilul tau si vei putea identifica eventualele nereguli. Tine legatura macar cu dirigentele copilului sau cu unul dintre profesorii mai apropiati de colectivul clasei. Gasiti impreuna solutii pentru a elimina treptat neintelegerile si rivalitatile din clasa.

Analizeaza apoi anturajul in care isi petrece timpul liber copilul tau. Ce fel de prieteni are? Ce ocupatii au impreuna? Copilul tau s-a schimbat in rau de cand apartine de acest grup? Daca remarci o influenta negativa a acestor prieteni asupra copilului tau, orienteaza-l treptat spre altfel de copii. Incurajeaza-l sa isi faca prieteni, insa in acelasi timp avertizeaza-l sa fie atent si cu cine devine prieten.

Identifica circumstantele in care devine violent

Copilul poate deveni violent in special in anumite contexte. Fie atunci cand este provocat, fie atunci cand este jignit, fie atunci cand nu obtine ceea ce isi doreste, atunci cand esueaza si asa mai departe. Incearca sa fii atenta la momentele in care se transforma intr-un copil agresiv, sa elimini astfel de situatii si sa il inveti sa reactioneze altfel. Parintii pot influenta mult comportamentul copilului, in sens pozitiv, insa pentru acest lucru este nevoie de rabdare si intelegere.

Comunicarea copil-parinte

Copiii au cea mai mare incredere in parinti, mai ales in copilarie si chiar si in adolescenta. Important este ca ei sa simta ca parintii sunt mereu alaturi de ei si ca ii inteleg. Vorbeste des cu copilul tau, afla ce anume il deranjeaza, de ce se teme, cine il supara si ce anume il determina sa se comporte violent: o persoana, o situatie, un neajuns, un context sau o anumita problema personala.

Odata identificata problema, o puteti rezolva impreuna. Ajuta-l sa isi stapaneasca mania si sa reactioneze cu calm la diverse situatii tensionate. Nu il lasa in preajma altor copii violenti si fii de asemenea atenta la ce face in timpul liber.

Activitati bune si activitati rele

Acorda atentie si activitatilor copilului tau, deoarece si acestea il influenteaza foarte mult. Nu il lasa sa se joace ore intregi in fata jocurilor virtuale violente si nu ii permite sa se uite la televizor la filme cu continut agresiv. Copilul poate percepe distorsionat realitatea prin prisma experientelor virtuale si sa creada ca, odata iesit in spatiul exterior, lumea este cladita exclusiv pe violenta si ca, prin urmare, trebuie sa se apere.

Tine-l departe de tot ce inseamna continut violent si in schimb incurajeaza-l sa se implice in activitati placute, desfasurate in special in aer liber. Afla ce sport ii face placere si faciliteaza-i accesul la echipamente si loc de desfasurare. Ajuta-l sa isi faca prieteni noi si sa aiba parte de activitati interesante. Cultiva-i hobby-urile si nu il lasa sa se plictiseasca. Atat timp cat are activitate si timpul trece in mod placut, nu va mai fi loc de frustrari, nemultumiri sau tensiuni in ceea ce ii priveste pe cei din jur.

Sursa www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *