Stiri

Violenta contra femeilor

UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, marchează pe 25 noiembrie Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Violenţa de gen este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului şi îmbracă forme diferite – de la abuzuri la violuri repetate, de la avortarea fetuşilor feminini la mutilarea genitală. În întreaga lume, o femeie din trei este victimă a acestor tipuri de violenţă. Pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor e nevoie de acţiuni în toate aspectele vieţii sociale în fiecare zi. În prezent există 89 de state care au o formă de prevedere legală privind în special violenţa în familie, iar violul marital poate fi pedepsit în 104 ţări; 90 de state au o formă de prevedere legislativă împotriva hărţuirii sexuale, iar 93 au legi împotriva traficului de fiinţe umane.

România se numără printre statele care condamnă violenţa în familie, violul marital, hărţuirea sexuală şi traficul de fiinţe umane şi face progrese importante în fiecare an în aplicarea acestor legi. Violenţa în familie rămâne însă o problemă de amploare naţională: conform Studiului Sănătăţii Reproducerii din 2004, una din trei femei a fost victima violenţei verbale sau fizice a partenerului de viaţă iar în 2006 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violenţă în familie.

Una dintre cele mai mari acţiuni internaţionale care atrage atenţia asupra faptului că violenţa împotriva femeii este o încălcare a drepturilor omului este campania “16 zile de activism împotriva violenţei de gen”, organizată din 1991 de Center for Global Leadership. Acţiunile se desfăşoară între 25 noiembrie şi 10 decembrie (Ziua internaţională a drepturilor omului), cuprinzând şi Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (1 decembrie) şi Comemorarea masacrului de la Montreal (6 decembrie – dată la care, în 1989, 14 studente la Politehnică au fost împuşcate de un bărbat care s-a considerat nedreptăţit de intrarea femeilor în domenii profesionale de tradiţie masculină).

UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, a susţinut de la început aceasta cauză şi în activitatea sa de-a lungul anilor a găsit diferite metode de a lupta pentru a elimina violenţa împotriva femeii: luând atitudine împotriva dispariţiei fetelor (prin selecţie prenatală şi pruncucidere), oferind tratament şi asistenţă victimelor violenţelor sexuale şi celor ale violenţei în familie, pregătind poliţiştii să combată violenţa în familie, oferind adăpost fetelor care refuză căsătoria impusă, asistând femeile din taberele de refugiaţi, susţinând iniţiative locale în toată lumea şi militând pentru sisteme legislative care să protejeze drepturile femeilor.

Gasiti la www.unfpa.ro declaratia doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al UNFPA, precum si o serie de alte resurse pe tema violentei impotriva femeii.

Fondul ONU pentru PopulaÅ£ie este o agenÅ£ie internaÅ£ională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om – femeie, bărbat, copil – la o viaţă sănătoasă ÅŸi cu ÅŸanse egale în societate. Fondul ONU pentru PopulaÅ£ie ajută ţările în care activează să folosească informaÅ£iile despre populaÅ£ie pentru a elabora politici ÅŸi programe de reducere a sărăciei ÅŸi de creare a condiÅ£iilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naÅŸtere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA ÅŸi fiecare fată ÅŸi femeie să fie tratată cu respect ÅŸi să trăiască o viaţă demnă.

Pentru relatii suplimentare, contactati biroul UNFPA Romania, persoane de contact:

Stela Serghiuta, Coordonator de programe, 0744 358 956
Georgiana Ilie, Asistent de comunicare, 0726 177 116
http://www.unfpa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *