Concerte

Vioara Lafont Guarneri si naiul electroacustic Damian pe aceeasi scena 8 mai Piata Constitutiei Classical Meets Jazz

Classical Meets Jazz cu Nigel Kennedy si Damian Draghici, 8 mai, Piata Constitutiei: un eveniment inedit pentru scenele Bucurestiului. Aceastaalaturare surprinzatoare aduce un repertoriu cu atat mai neobisnuit: muzicaclasica, jazz, piese internationale si muzicaromaneascadin perioada interbelica, toate acestea interpretate de doi artisti care impartasesc o abordare vie, fluidaa muzicii de orice fel. Vom avea ocazia saascultam 2 instrumente speciale, care au fiecare in spate o poveste fascinanta: vioara Guarneri a lui Nigel Kennedy si naiul electroacustic creat si consacrat de Damian Draghici.

Vioara Lafont Guarneri del Gesu

Vioara lui Nigel a fost realizatade Giuseppe Guarneri in 1736, in Cremona, Italia, chiar peste stradade atelierul lui Stradivarius. Desi mai putin cunoscute decat piesele delicate si atent finistate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri au fost preferate de-a lungul timpului de mari violonisti precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler si Zukermann, pentru caracterul lor salbatic, neslefuit, pentru forta si intensitatea sunetului lor.

La randul sau, Nigel Kennedy a inlocuit in mod surprinzator in 1990 vioara sa Stradivarius The Cathedral, cu Lafont Gaurneri, numitaastfel dupaviolonistul francez Charles Philippe Lafont, care a detinut-o la inceputul secolului XIX. La acea vreme, Lafont a considerat caera instrumentul de care avea nevoie pentru a-l infrunta pe Paganini intr-un concurs. Desi invingator, Paganini a recunoscut superioritatea viorii Guarneri Lafont si a achizitionat el insusi o vioara Guarneri, cu care a cucerit marile scene europene. Dupamoartea lui Lafont in 1830, vioara sa a trecut prin mainile mai multor restauratori si colectionari, panaa ajuns in 1880 la marele violonist rus Adolf Brodsky, care a deschis cu ea primul sau concert Tchaikovsky la Viena, sub bagheta lui Hans Richter.

Dupamoartea lui Brodsky, vioara Guarneri Lafont a ramas in umbra, panacand Nigel Kennedy a cantat pentru prima datala acest instrument in concert la Oslo. Dupacum povesteste si el, a fost dragoste la prima vedere: A fost tot ceea ce au spus si chiar mai mult calitatile tonului erau extraordinare si suna mult mai sofisticat. […] A fost un moment suprem pentru mine: cant la vioarade cand aveam 5 ani, m-am chinuit si am atins toate culmile conventionale, si totusi, abia ȋn acel moment am putut sa-mi ondulez degetele ȋn jurul unei viori de mare valoare si sa o simt a mea. (Nigel Kennedy autobiografia Always Playing)

Naiul electroacustic Damian

Classical Meets Jazz este un dialog al contrastelor. DacaNigel aduce pe scenao vioaraveche de aproape 300 de ani, Damian raspunde cu un instrument complet nou, creat si patentat de el insusi: naiul electroacustic.
Dintre multitudinea de instrumente la care cantaDamian Draghici, naiul a reprezentat esenta expresiei sale artistice si instrumentul cu care a abordat muzica de jazz la cel mai inalt nivel, alaturi de artisti precum Michel Camilo, Stanley Clarke, Arturo Sandoval, Bob Mintzer, Russell Ferrante, Vinnie Colaiuta, Dave Weckl, Luciana Souza, Diane Schuur si Eddie Daniels.

In muzica lui Damian, naiul nu mai reprezintaun instrument world music in contextul de jazz, ci este integrat cu celelalte instrumente tipice jazz-ului, sunetul astfel obtinut fiind unul nemaiauzit panaacum, o adevaratapremiera: naiul in muzica de jazz. O astfel de performantase poate atinge doar prin practicaindelungatasi daruire totala, asa cum a facut Damian pe parcursul anului 2010, prin izolare totalasi studiu intre 12 si 14 ore pe zi. Toate acestea, in conditiile in care naiul este prin esenta sa un instrument diatonic, neoferind artistului nici pe departe posibilitatile pe care un instrument cromatic le-ar putea da. De asemenea, transmiterea sunetului naiului clasic la instalatiile de sonorizare nu poate fi efectuatadecat cu ajutorul microfoanelor pentru instrumente, fapt ce limiteaza posibilitatile de prelucrare si afecteaza semnificativ calitatea sunetului preluat.

Din toate aceste cautari si framantari ale lui Damian in gasirea sunetului perfect, a rezultat o inventie extraordinara, rodul unei munci de peste 10 ani: naiul electroacustic. In iulie 2010, dupazeci de naiuri cumparate, construite special pentru el din orice esenta de lemn posibila, din sticla, din metal, naiuri ce au fost apoi rupte, lipite, iarasi distruse sau transformate de incercarile si testele lui Damian, artistul a reusit sadescopere secretul sunetului perfect al naiului, creand in premieramondialaun instrument care a fost prezentat in formafinalape scena Salii Palatului, in noiembrie 2010 in cadrul concertul Jazz in the City.

Damian a conceput naiul electroacustic astfel incat sa modifice sonoritatea specificanaiului clasic si saredea la sursasunetul astfel modificat, prin montarea pe tuburile sonore a unui ansamblu de doze de captare si preamplificare a frecventelor sale. Damian ne descrie aceastaexperienta: Naiul electroacustic, ȋmpreuna cu noul meu procesor, ȋmi da posibilitatea sa cant sunete inimaginabile la nai, lucru care ma inspira sa cant cu totul si cu totul ȋntr-o alta maniera decat as canta la naiul acustic propriu-zis. Pe 8 mai ȋn Piata Constitutiei voi lega pentru prima dataun nai electroacustic la o cutie de efecte rezultatul va fi o experienta de neuitat, pe care doar cei care vor fi acolo o vor putea descrie.

In concluzie, concertul Classical Meets Jazz se anuntaun eveniment de o anvergura artistica inedita si surprinzatoare, o alaturare prolifica intre doi artisti neconventionali si doua instrumente care marcheaza pe aceeasi scena trecutul, prezentul si viitorul artei muzicale.

Classical Meets Jazz este un concept Bright Light, oferit de BCR.
In parteneriat cu: ArCuB
Sustinut de: Jaguar, Europa FM, Jurnalul National, Sapte Seri, Cocor Media Channel, port.ro, bestmusic.ro, hotnews.ro, smartwoman.ro, hotcity.ro, eva.ro, 1801.ro, iconcert.ro, City Compass, Romania Business Insider, metropotam.ro.

Biletele pot fi achizitionate prin reteaua Eventim (online de pe www.eventim.ro si prin distribuitorii Eventim: Sala Palatului, Muzica Store, Unirea Shopping Center etaj 2, reteaua de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti si librariile Humanitas).

Mai multe informatii despre eveniment: www.classicalmeetsjazz.ro; Claudia Gheorghe: claudia@brightlight.ro, 021 21 00 941; 0720 144 689.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *