Sanatate

Vinurile medicinale, elixiruri pentru sănătate

 

Mai puţin cunoscute decît infuziile, tincturile şi uleiurile din plante, vinurile

Vinurile medicinale, elixiruri pentru sănătate

medicinale sînt elixiruri cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit. Ele nu trebuie însă confundate cu vinul din pivniţă, avînd o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament.

În prepararea vinurilor medicinale se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puţin 30 de minute, de cîte 3 ori. Nu se folosesc vase metalice, în special cele de aluminiu. Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide. Fructele care intră în compoziţia vinurilor trebuie să fie bine coapte şi bine spălate. Se utilizează numai plante proaspăt spălate. În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare. Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vînzătorii ambulanţi. Vinurile medicinale se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei. Aceste vinuri nu se consumă în amestec. Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie să fie de minimum 40 la sută alcool, ceea ce permite extragerea principiilor active din plante şi fructe.
Vin de afine

Se prepară din 500 g afine şi 1 l de vin roşu. Se varsă afinele într‑un vas, se adaugă 2 pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute, apoi se adaugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lasă să se răcească şi se filtrează. Un alt mod de preparare este din 500 g afine zdrobite, peste care se adaugă 1 l de vin alb, o linguriţă de scorţişoară pudră, una de cuişoare şi 100 g miere. Se lasă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle. Se iau cîte 25 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este antidiareic, antiseptic, bactericid şi dizolvant al acidului uric. Se recomandă în ateroscleroză, diabet, insuficienţă biliară şi fermentaţie intestinală. Vin de coacăze Se presează 1,5 kg de coacăze, se adaugă 1 l de vin roşu şi se lasă la macerat 24 de ore, la rece. Se filtrează printr‑o pînză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într‑un vas, se adaugă 450 kg de zahăr, se pune la fiert 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază. O altă reţetă este să se pună la macerat 200 g frunze de coacăz în 50 ml de rachiu de casă, 100 g de zahăr şi 1 l de vin roşu, timp de 30 de zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază. De asemenea, se pot pune la macerat, timp de o lună, într-un litru de vin alb, 200 g de coacăze, 50 ml rachiu şi 100 g de zahăr. După macerare, se filtrează şi se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul are proprietăţi antidiareice, antireumatismale şi tonic generale. Este recomandat în artrite, hipertensiune, litiază renală, reumatism şi menopauză. Vin de mure Peste 1 kg de mure, uşor zdrobite, se varză 1 l de apă. După 24 de ore, se adaugă 300 g de zahăr şi se lasă la fermentat 10‑15 zile. Se filtrează şi se pune în sticle. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este indicat bolnavilor cu tulburări intestinale şi gastrice. Vin de tarhon Sînt necesare 30 g frunze proaspete de tarhon şi 1 l de vin alb. Se spală frunzele şi se usucă bine. Se acoperă cu vin alb şi se lasă la macerat 8 zile, apoi se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau cîte 25 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Acest vin medicinal este aperitiv, carminativ, stimulent, tonic. Este recomandat, în special, în cazul balonărilor şi durerilor reumatice. Vin de mentă Se amestecă 500 ml infuzie de mentă (25 g mentă uscată se infuzează 15 minute), 500 ml vin alb şi 20 g miere de albine şi se lasă la macerat minimum 40 de zile, apoi se filtrează. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul este afrodisiac, bactericid, calmant, colagog, sedativ, stomahic şi vermifug. Este util în cazuri de nervozitate, palpitaţii, tulburări digestive, paraziţi intestinali, tulburări nervoase. Vin de ceapă Ingrediente: 5 cepe, 1 l vin alb, 100 g miere. Se taie mărunt 5 cepe, peste care se adaugă 1 l de vin alb şi 100 g de miere. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se filtrează. O altă variantă de preparare este să se stoarcă cepele, iar în sucul obţinut să se adauge 150 g de zahăr. Se amestecă bine şi se filtrează. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul are proprietăţi diuretice, este stimulent general şi tonic cardiac. Este recomandat în astenie şi tulburări renale. Vin de mărar Se pun 50 g seminţe mărar, 20 g seminţe anason, 1 l de vin roşu, 100 g de zahăr şi 25 ml de rachiu într‑un vas curat, unde se lasă la macerat 10 zile, la loc ferit de lumină, apoi se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Are proprietăţi aperitive, carminative, galactogene şi stomahice. Este recomandat bolnavilor de astm dar şi celor cu tulburări nervoase. Este excelent pentru tratarea frigidităţii şi impotenţei sexuale, atît la femei, cît şi la bărbaţi. Se iau cîte 25 ml, înainte de culcare. Vin de pătrunjel Peste o legătură de pătrunjel tocat se toarnă 1 l de vin alb şi 2 linguriţe oţet din vin. Se aduce, încet, la fierbere şi se fierbe cam 10 minute. Se filtrează, se adaugă 300 g de miere şi se amestecă, apoi si îmbuteliază. Se iau 3 linguriţe, repartizate de‑a lungul zilei. Nu abuzaţi! Remediul este diuretic, febrifug, expectorant şi stimulent general. Este recomandat în cazuri de oboseală, icter, bronşită şi febră. Vin din frunze şi nuci verzi Aceste remedii au proprietăţi astringente, antidiareice, depurative, dezinfectante şi tonice. Este recomandat în cazuri de anemie, diaree, eczeme, gută, reumatism. Se aleg 350 g frunze proaspete de nuc, 1 l vin roşu, 100 g zahăr, scorţişoară şi 25 ml de rom. Se pun toate ingredientele la macerat timp de o lună, apoi se filtrează şi se îmbuteliază. O altă metodă de preparare este din 25 de nuci verzi tăiate în patru şi 1 l vin roşu, care se macerează timp de 6 săptămîni, se filtrează şi se aduce lichidul la fierbere. Se adaugă apoi 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. Se dă în 3‑4 clocote, apoi se lasă la răcit. Se filtrează şi se îmbuteliază. La fel, se pot pune la macerat, într-un litru de vin roşu, 25 de nuci verzi tăiate în patru. Se adaugă 50 ml de rachiu şi 150 g de zahăr. După două luni se filtrează şi se pune în sticle. De asemenea, într‑un borcan se pune o portocală tăiată rondele, se adaugă 15 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roşu, 50 ml de rachiu şi 200 g de zahăr. Se lasă la macerat două luni, apoi se filtrează şi se îmbuteliază. Mai simplu, într-un litru de vin roşu, se pun 300 g zahăr şi 8 nuci verzi zdrobite. Amestecul se lasă la macerat, la soare, amestecat bine în fiecare zi, timp de 6 săptămîni, apoi se filtrează şi se trage în sticluţe. Din vinul de nuci, indiferent de forma de preparare prezentată pînă acum, se consumă cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Vin de pere contra tulburărilor renale Sînt necesare 500 g pere albe şi 1 l de vin alb. Se taie perele în rondele fine şi se pun în vinul care fierbe. Se lasă să fiarbă pînă ce volumul scade la jumătate. Se lasă să se răcească şi se filtrează. Se iau cîte 25 ml, dimineaţa, la trezire. Remediul are proprietăţi antiseptice, diuretice şi tonice. Este recomandat în caz de celulită, diabet, litiază renală, retenţie de apă în ţesuturi şi tulburări renale. Vin de prune uscate Se pun 300 g de prune uscate într-un litru de vin roşu, se adaugă un pacheţel de vanilie, 50 ml de rachiu şi 120 g de zahăr. Se amestecă bine şi se lasă în repaus 3 săptămîni. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese, în caz de anemie, constipaţie, gută, nefrită, reumatism. Remediul are proprietăţi detoxifiante, diuretice, energizante şi stomahice. Vin de piersici Sînt necesare 2,5 kg de piersici, 4 l de vin alb, 1,3 l de coniac, 500 g de zahăr, 4 migdale amare şi 7 g drojdie de bere uscată. Peste piersicile decojite şi tăiate în bucăţi se pune zahărul şi se lasă cîteva ore. Se fierbe amestecul 15 minute. Se varsă într‑un bidon (după ce s‑a răcit) şi se acoperă cu vin alb şi coniac. Se adaugă drojdia şi migdalele. Se lasă 30 de zile la rece, se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Remediul are proprietăţi diuretice, energizante şi stomahice. Este recomandat în constipaţie, litiază renală şi tulburări digestive. Vinul de grapefruit Sînt necesare sucul de la două grapefruit-uri, 1 l de vin alb, 200 g zahăr şi 50 ml rachiu. Se amestecă ingredientele şi se lasă două săptămîni la rece. Se filtrează şi se îmbuteliază. Se iau cîte 50 ml, de 3 ori/zi, înainte de mese. Acest vin bogat în vitamina C este răcoritor, drenor digestiv şi hepatic. Este recomandat în anorexie, artrită, dispepsie, insuficienţa biliară. Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *