LifeStyle

Vinul fara taxe din UE s-a terminat

champagne
Intreaga cantitate de vin scutit de taxe vamale care putea fi importata din Uniunea Europeana s-a epuizat din primele luni ale lui 2006. Productia interna dezastruoasa ar putea explica interesul subit pentru contingentul de 6 milioane de litri. O situatie fara precedent, care i-a luat prin surprindere pe importatorii traditionali. Ramasi fara obiectul muncii, acestora le ramane varianta de a aduce in tara vin cu taxe vamale de 60 la suta. Asta inseamna fie calitate mai proasta pe piata, fie atac la buzunarul consumatorului.
In ultimii ani, s-a tot spus ca prezenta vinurilor din strainatate pe rafturile romanesti este o alternativa de calitate la oferta autohtona. Asa a aparut Ordinul 746/2005, al Ministerului Economiei si Comertului, care stabileste deschiderea contingentelor tarifare la importul unor produse agricole transformate, originare din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, vinul adus din UE este scutit de taxe vamale – evident, in limita unor cantitati stabilite la inceputul anului.
In 2006, contingentul la vin a fost stabilit la 60.000 de hectolitri. Anul trecut au fost solicitari pentru doar o treime din aceasta cota, dar anul acesta, surprinzator, cantitatea s-a epuizat in primele doua luni. O lovitura pentru importatorii traditionali.

Unde s-a „evaporat” licoarea fara taxe din UE? Importatorii spun ca la producatorii autohtoni. Anul trecut a fost dezastruos pentru vin, productia interna scazand la jumatate, si sunt semne ca recolta de anul asta va fi la fel de afectata.
Vlad Nastase, general manager Charmant Wines Collection, e insa indignat ca s-a adus in tara vin vrac, ieftin, in locul vinului imbuteliat, de calitate, pe care intentionau sa-l achizitioneze importatorii cu staif. „Producatorii romani au luat vin la tanc, pentru cupaje (cupajarea este operatiunea de amestecare a doua vinuri de tarie alcoolica, aciditate, continut de zahar etc. diferite, rezultatul avand insusiri superioare unuia dintre vinurile initiale – n.r.)”, declara acesta.
Fiecare operator economic importator are dreptul la 500 de hectolitri de vin fara taxe. „Daca un producator si-a infiintat, sa zicem, 20 de societati comerciale, si fiecare societate a facut importul maxim, totul e OK din punct de vedere legal. Insa ce se intampla mai departe cu vinul, dupa ce a ajuns in tara, e o problema pe care Ministerul Economiei nu mai are cum sa o controleze”, adauga Nastase. Licoarea straina va sfarsi, mioritic, intr-o sticla cu eticheta romaneasca.

Sah-mat la consumator…
In schimb, Sorin Petrescu, de la Vinimondo, sustine ca epuizarea atat de rapida a contingentului il priveaza pe consumatorul roman de vinurile bune si de o oferta variata. „Toata lumea s-a justificat ca a fost criza de struguri. Eu, daca sunt patron de hotel si am nevoie de nu stiu ce sampanie din afara, cum sa fac acum sa o mai am? Deocamdata, noi nu avem produse care sa concureze cu produsele astea, chiar daca suntem o tara viticola. Parerea mea e ca peste 60 la suta din vinurile autohtone sunt falsificate. Nu e niciun control, nu se aude nicaieri ca s-au confiscat vinurile… Noi aduceam vin cu certificat de analiza, de conformitate, de calitate”.

Cititi intreg articolul in Saptamana Financiara!

Autori: Loreta Budin, Radu Rizea
Saptamana Financiara