FILME

Victoria – cel mai nou documentar original HBO in premiera pe 30 septembrie

Luna septembrie se încheie cu o premieră autohtonă de marcă la HBO: documentarul original Victoria, scris şi regizat de Adi Voicu şi Ana Vlad şi produs de Mandragora Films pentru HBO CE Original Programming, va putea fi urmărit la HBO joi, 30 septembrie 2010, începând cu ora 20:00.

Victoria, câştigătorul primei ediţii a secţiunii de documentar a Concursului Naţional de Scenarii din 2009, iniţiat de HBO şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este cel de-al treilea documentar original HBO lansat anul acesta – după celelalte două scenarii finaliste ale ediţiei din 2009 a Concursului de Scenarii: Circul Vesel, regizat de Claudiu Mitcu, respectiv The Shukar Collective Project , în regia lui Matei-Alexandru Mocanu.

Filmul surprinde, în câteva ipostaze individuale cu valoare simbolică, existenţa paradoxală a oraşului Victoria din Munţii Făgăraş. Oraşul a fost inventat de autorităţile comuniste în 1949 (iniţial sub numele de Ucea Roşie), pentru a susţine un mare combinat chimic (iniţial destinat producţiei de praf de puşcă, apoi reprofilat pe îngrăşăminte şi metanol), care ar fi trebuit să fie ferit de ochii indiscreţi ai călătorilor şi, în acelaşi timp, să fie o sursă de poluare uşor de izolat.

12 kilometri despart Victoria de cea mai apropiată localitate – comuna Ucea, unde se află şi cea mai apropiată staţie de cale ferată. Un oraş fără biserică până după căderea comunismului, populat de descendenţii coloniştilor aduşi din toată ţara, în care criza de identitate a localnicilor este mai acută ca niciodată. Locul combinatului comunist a fost luat, între timp, de o fabrică deţinută de câţiva acţionari americani, care poluează oraşul, seară de seară, cu un miros greu de suportat.

„Cei care s-au născut şi trăiesc în Victoria nu sunt pe o altă treaptă a evoluţiei, după cum cei care au trăit toată tinereţea în comunism nu sunt mai proşti sau mai puţin dezvoltaţi decât cei care au trăit în capitalism. Cei din Victoria sunt mai amărâţi, sunt mai vitregiţi de şansa de a trăi o viaţă în care să aibă libertatea de a alege. 90% din tinerii victorieni pleacă din oraş când termină liceul. Asta e nu numai problema Victoriei, ci şi a României” declară co-regizoarea Ana Vlad.

Adi Voicu şi Ana Vlad au absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2005, respectiv 2006. În 2009, au regizat împreună documentarul Metrobranding, produs de Mandragora Films.

Victoria a fost filmat şi scris de Adi Voicu, iar montajul e semnat Dragoş Apetri. Producător este Anca Puiu, iar producători executivi pentru HBO sunt Aurelian Nica şi Andrei Creţulescu.

În ultimii 3 ani, HBO a produs în România şapte documentare originale: Nunţi, muzici şi casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa după şoferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad) şi va continua producţia cu Doina Groparilor aparţinând lui Pavel Cuzuioc, proiect câştigător al secţiunii de documentare a Concursului Naţional de Scenarii ediţia 2010 și care va avea premiera în vara lui 2011.

www.hboclub.ro; www.hbo.ro;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *