FILME

Am văzut L’Atelier al lui Laurent Cantet

Am fost aseară la avantpremiera filmului L’Atelier al lui Laurent Cantet, câștigatorul premiului Palme d’Or în 2008 cu drama Entre les murs. Filmul a fost prezentat la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Puteți vedea și trailerul.

Nu este un film de acțiune, dar este o poveste care îți dă foarte mult de gândit. Reușește într-un fel unic să atingă o mulțime de teme contemporane plecând de la discuții simple în atelierul unei scriitoare care învață câțiva tineri cum ar putea să devină scriitori. De fapt îi învață să gândească, să-și folosească imaginația, să iasă din zona de confort. Și evident, de fapt, ea are de învățat de la ei și ea are de învățat că uneori cu violența nu este de glumit.

Tinerii ar trebui să compună un roman noir, în care să fie o crimă, dar toate discuțiile pornesc sau ajung la realitatea curentă. Că trăiesc într-un oraș mic, care a fost odată un centru puternic, cu un port extraordinar, La Ciotat. Dar care a căzut în uitare, în port se mai fac doar yahturi de lux. Din zece mii de muncitori abia au rămas câțiva și asta după ani de luptă, proteste și greve. Între timp orașul a devenit unul de provincie, neimportant, iar tinerii nu au de fapt un viitor prea luminos.

Plus, se confruntă cu violențele de zi cu zi, cu atentatele teroriste din Franța, cu emigrația din Africa sau Siria, cu prejudecăți rasiale și așa mai departe. Antoine, tânărul care este de fapt personajul principal după scriitoare, sau poate chiar cheia filmului, este un tânăr singur și plictisit, cu un grup de prieteni cam fără minte și care admiră ideile extremei drepte. Că Europa e invadată de musulmani, că trebuie făcut ceva. Trag cu armele, se antrenează, dar el în fond este un copil normal, bun, chiar dacă e adolescent și are uneori crize de nervi.

Nu vă dezvălui aici toate întâmplările, criza este dezamorsată, scot și un text foarte bun, scriitoarea își depășește oarecum propriile blocaje, finalul e pozitiv, cu Antoine plecând pe mare. Își găsise în fine ceva care să nu-l plictisească.

Merită văzut dacă apreciezi filmele inspirate din realitate, discuțiile privind situația actuală din Franța și îți plac peisajele din sudul Franței.

« L’Atelier » de Laurent Cantet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *