Sanatate

Vârsta tatălui, importantă în cazul inseminărilor artificiale

Vârsta tatălui este importantă pentru conceperea unui copil, potrivit unui studiu realizat de către un centru francez de reproducere asistată în rândul unor cupluri cu dificultăţi în a avea un copil şi care indică o diminuare a ratei de sarcini după ce tatăl a depăşit vârsta de 40 de ani.

Dacă influenţa vârstei mamei asupra posibilităţii conceperii unui copil este deja stabilită, este pentru prima dată când este demonstrat un efect parental de o asemenea importanţă, potrivit lui Stephanie Belloc (Centrul Eylau pentru reproducere asistată, din Paris), care va prezenta acest studiu luni, la Barcelona (Spania), în cadrul conferinţei anuale a Societăţii europene de reproducere umană şi embriologie, relatează AFP.

Peste 12.200 de cupluri care au mers la acest centru în perioada 2002-2006 au fost incluse în acest studiu, fiind făcute 21.239 de inseminări intrauterine.

Cercetătorii au arătat că vârsta mamei era strâns legată de o scădere a ratei de sarcini (de la 14,5% înainte de 30 de ani la 8,9% după 42 de ani). Vârsta mamei influenţează şi rata sarcinilor pierdute (11,1% în cazul femeilor de până în 30 de ani şi 46,4% în cazul acelora de peste 42 de ani).

“Noi am arătat că ÅŸi vârsta tatălui este importantă în conceperea unui copil, având un efect negativ în cazul bărbaÅ£ilor de peste 40 de ani. ÃŽn mod surprinzător, proporÅ£ia sarcinilor pierdute a crescut în cazul bărbaÅ£ilor care au depăşit vârsta de 40 de ani”, a declarat doctorul Belloc.

Rata sarcinilor era mai mare cu 12,3% atunci când taţii aveau până în 30 de ani şi scădea până la 9,3%, când vârsta acestora depăşea 45 de ani, în vreme ce nivelul sarcinilor pierdute creştea de la 13,7% la 32,4%.

“Studiile noastre arată pentru prima dată o legătură strânsă între vârsta tatălui ÅŸi rezultatul inseminărilor intrauterine, o informaÅ£ie ce ar trebui luată în seamă în cazul programelor de reproducere asistată”, a precizat Belloc.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *