LifeStyle

Valentine’s Day, istoria romantata a Sfantului Valentin

In fiecare an, 14 februarie a devenit simbolul iubirii: declaratii aprinse, flori, ciocolata, sampanie. Toate in numele unui sfant cam ciudat: Valentin. Nici macar nu se stie exact cine a fost, fara sa mai amintim ca nu este o sarbatoare americana asa cum sustin inamicii bunei dispozitii, adeptii conservatorismului mucegait.
Sfantul Valentin un adevarat martirIntr-adevar, catolicii serbeaza Sfantul Valentin sau Valentius, fiind de fapt vreo trei martiri diferiti, dar care toti au fost ucisi pentru increderea lor in Dragoste. Se pare ca adevaratul Valentin ar fi trait in secolul trei, desi nu exista dovezi concrete in acest sens. In timpul imparatului Claudius al II-lea, care a interzis casatoria tinerilor pentru a crea o armata mai puternica, a existat un preot care a continuat sa oficieze casatorii. Evident, un Valentin. Imparatul ar fi aflat de asta si l-ar fi condamnat la moarte. Alta varianta sustine ca el ii sprijinea pe crestinii persecutati de Roma, iar astfel a fost martirizat si a devenit Sfant.
In fine, a treia varianta, mai aproape de ceea ce ne-am dori noi, spune ca Valentin, ajuns in inchisoare, s-a indragostit de fiica imparatului, care venise sa il viziteze. El i-ar fi scris acesteia un mesaj de dragoste semnat “your Valentine”, expresie care s-ar fi pastrat pina azi. Chiar daca inceputurile sunt sovaitoare, se pare ca romantismul sfantului, eroismul de care a dat dovada in lupta cu autoritatile, l-a facut unul dintre cei mai populari sfinti din Evul Mediu. Valentin a fost serbat in Franta si Anglia cu mult inainte de descoperirea Americii.
Studii din tagma adversarilor crestinismului, in stilul celor care cred ca au “spart” codul lui Da Vinci, spun ca de fapt Biserica Crestina a adoptat Sf. Valentin de la religiile pagane practicate in Roma antica. Cert este ca Papa Gelasius I a declarat 14 februarie sarbatoare a Sfantului Valentin in anul 498. Si de atunci se tot tine in toata lumea civilizata. Sarbatoarea a ajuns in SUA prin 1.700.
Sursa : History Channel