LifeStyle

Valea Loirei, Gradina Regilor

Mii de turisti viziteaza anual castelele de pe Valea Loirei, fosta resedinta regala pe vremea dinastiei de Valois. Cunoscuta sub numele de “gradina Frantei”, regiunea este una a superlativelor si a romantismului absolut.

Villandry.jpgCele mai multe castele din Franta se concentreaza in inima tarii, in regiunea Touraine, la jumatatea drumului dintre orleans si Poitiers. Scaldata de apele raului Loire, valea Loirei pastreaza ca intr-un chivot bijuterii arhitecturale spectaculoase. Peste 17 castele regale, perfect conservate si restaurate, alte zeci de castele mai mici si conace, toate deschise publicului desi parte din ele sunt astazi proprietate privata.

Cu sume cuprinse intre 7 si 12 euro de persoana, fiecare din ele poate fi vizitat. Adevarate resedinte nobiliare, pot fi locuite astazi de oricine, fiind inchiriate in regim hotelier pentru o noapte sau o saptamana de cazare. Pare greu de crezut, dar o camera la un castel regal costa intre 80 si 105 euro pe noapte.

Constructia lor a inceput in secolul XII, primul dintre ele fiind cel din Angers, veritabila fortareata. Minti luminate ale timpului au lucrat la ridicarea lor. Se spune ca inspiratia regala a fost iluminata de geniul invatatilor lumii, precum Leonardo da Vinci – care a schitat planurile unor castele ori chiar a locuit in ele. Sa vizitezi astazi palate precum Amboise, Blois, Chambord, Cheverny, D’Usse, d’Azay le Rideau ori Villandry – prin a carui gradina sa ratcesti asemeni intr-un magic labirint – echivaleaza cu o incursiune in istoria Frantei, in literatura lui Dumas, Feval ori Zevaco.

De altfel, se pare ca Franta regala si-a scaldat istoria arhitecturala in apele Loirei.

Monumente impunatoare intr-un peisaj de vischambord_1024.jpg

La tot pasul castele care dau frau liber fanteziei. Ridicat in secolul XIII de catre familia Amboise, castelul cu acelasi nume a fost pe rand proprietate privata, domeniu al Coroanei si resedinta a Delfinilor, primii mostenitori ai tronului.

La doar 12 kilometri de Amboise, ochiul flamand descopera Chenonceau, numit si “castelul Doamnelor”. Considerat a fi cel mai frumos din punct de vedere al mobilierului si decoratiunilor, castelul este dominat de destinul celor sase femei care l-au stapanit: Catherine Briçonet – cea care l-a construit, Diana de Poitiers, amanta regelui Henric al II-lea – care l-a infrumusetat, Catherina de Medici, sotia aceluiasi Henric al II-lea, Louise de Lorraine, nora Caterinei de Medici, Madame Dupin – protectoare a artelor si, in fine, Madame Pelouze – amatoare de antichitati si restauratoare a castelului.

Chenonceau nu este deosebit doar datorita arhitecturii, gradinilor si istoriei sale, ci si datorita calitatii deosebite a colectiilor care pot fi admirate in interiorul sau: mobila renascentista, tapiserii din sec XVI si XVII, panze semnate de Rubens, Tintoret, Rigaud, Nattier…

Intrigi si povesti de alcov ascund si zidurile castelului din Blois – inclusiv pe cea care a dus la asasinarea ducelui de Guise, conducatorul catolicilor, la 1588, sau conspiratiile ducelui Gaston d’Orleans, unchiul Regelui Soare. De altfel, unele dintre ele sunt surpinse astazi in diferite tablouri care impodobesc impunatoarele incaperi.

Cheverny.jpgFara indoiala insa, unul dintre cele mai frumoase castele este D’Usse, considerat sursa de inspiratie pentru Charles Perrault, autorul “Frumoasei din Padurea Adormita”. De asemeni, se spune ca aici si-au trait povestea de iubire ducesa de Durass si Rene de Chateaubriand. Iar cand acesta a murit, in 1848, ducesa a oprit toate ceasurile din castel. Descendentul ei, ducele de Blacas, actualul proprietar al castelului (n.r. si care chiar locuieste intr-una din aripile castelului), lumineaza feeric cladirea in fiecare noapte, spre deliciul celor care-l viziteaza.

Combinand stilul francez cu maiestuozitatea palatelor italiene, scaldat in luciul unui lac, Azay-le-Rideau ramane una dintre bijuteriile Loirei. Ridicat in perioada lui Francois I, castelul cu elemente prelaute din arhitectura medievala a fost resedinta favorita a regalitatii.

Situat in Loir-et-Cher, Chambord este unul din cele mai cunoscute castele din lume. Considerat a fi cel mai mare din Valea Loirei, desi a fost construit de acelasi Francois I pentru a-i servi in sezonul de vanatoare, Chambord se bucura de geniul lui Leonardo da Vinci, care s-ar fi implicat in designul original. Aflat astazi in proprietatea statului francez, castelul – care numara peste 400 de camere si zeci de turnuri si turnulete – dispune de 13.000 de acri de padure si este inconjurat de un zid de 32 de kilometri.

Bloombiz

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *